Ett grymt och älskat liv

På över 600 sidor följer vi människorna i den lilla turkiska staden Eskibahçe i Anatolien, deras öden och deras inbördes förhållanden. Med deras ögon ser vi på omvärlden, dess både goda och onda sidor. Det goda och det onda lever hela tiden sida vid sida och förutsätter varandra.

Kärleksfull författare. Louis de Berniéres har skrivit en ny bok, romanen "Fåglar utan vingar" som utspelar sig i Turkiet kring förra sekelskiftet.Foto: Robert Davies Camera Press/Scanpix

Kärleksfull författare. Louis de Berniéres har skrivit en ny bok, romanen "Fåglar utan vingar" som utspelar sig i Turkiet kring förra sekelskiftet.Foto: Robert Davies Camera Press/Scanpix

Foto:

Kultur och Nöje2005-06-21 00:25
Med stor kärlek och värme berättar Louis de Berniéres om människorna i den lilla staden utanför Izmir i sin nya bok Fåglar utan vingar. Tiden är kring förra sekelskiftet och förbi första världskriget.
Genom människorna får vi författarens syn på krigstiden och den statsbildning som blev följden. Berniéres roman kan ses som både en fängslande och djupt mänsklig berättelse, men också som ett samhällskritiskt inlägg med paralleller till det sena 1900-talets Balkan och Turkiet.
Genom etnisk rensning, ett begrepp som knappast fanns i början av seklet, förvandlades livet i Anatolien, när först armenierna och sedan grekerna skickades iväg.
Störst konsekvenser får den grekiska tvångsflyttningen, den som skiljer vän från vän och familj från familj och som satt sina spår ända in i vår tid.
I staden Eskibahçe i Anatolien lär vi känna krukmakaren Iskander och hans familj med sonen Karatavuk, kompisen Mehmetcik, fåraherden Ibrahim, den vackra Philotei och hennes kamrat Drosoula, godsägaren Rustem Bey och hans hetär Leyla Hanim och många många fler. De är turkar och greker, muslimer och kristna, och lever fredligt sida vid sida för ännu har inte religionsmotsättningarna tagit fäste. Och ännu kallar de sig inte turkar för de ingår alla i det ottomanska riket.
Parallellt med livet i staden får vi följa Mustafa Kemal, sedermera kallad Kemal Atatürk, mannen som enade det moderna Turkiet. Men vägen dit går över blodbaden under andra världskriget och genom Karatavuk, då en ung man, skildras skyttegravarnas helvete i Gallipoli.
Vi följer de olika personerna genom att varje kapitel växlar berättarperspektiv, i både jag-form och tredje person.
Berättelsen myllrar av människor och liv och ger både genom sin form och sitt innehåll starka intryck av ett land på gränsen till Orienten, både så som vi vanligtvis föreställer oss det, och med ett djup som gör staden levande. Vi kommer människorna in på skinnet och in i deras hjärtan.
Dessutom får vi en oundviklig historielektion.
Berniéres förmåga att berätta en historia levande och med glöd är imponerande. Det är med verklig kärlek till sina medmänniskor som han ger oss sin version av en möjlig verklighet, skapad till stor del i fantasin. Det är en läsupplevelse jag inte vill vara utan.
Tidigare har han också skrivit Kapten Corellis mandolin som gjorde stor succé när den kom ut för tio år sedan.
NY BOK
Louise de Berniéres
Fåglar utan vingar
Wahlström & Widstrand
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!