En utvisning av hockeyns mansideal
Hans lyrikdebut har tagit honom till soffprogram i tv och fått beröm på sportsidorna. I "Sudden death" skildrar Tom Malmquist hockeyvärlden som kall och psykopatisk, som sämsta tänkbara för ett barn.
Vad hockey egentligen är. "De flesta som kan idrott, och som jag sitter ner och pratar med, fattar. Men det krävs stor självdistans, empati och förståelse för vad hockey egentligen är. De är ganska få som har det. De flesta sitter bara framför tv:n och tittar." Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Foto:
Tom Malmquist drar lite i den vildvuxna mustaschen. Det gör han ofta, lite otåligt. Om han i tonåren var en storbyggd hockeyforward är han i dag en spenslig poet och gitarrist. Han ger ett spänstigt intryck även när han sitter och pratar.
Tidigare har han skrivit i tidskrifter som OEI och Lyrikvännen, han har läst litteraturvetenskap, och spelat gitarr (hans första ep kommer i dagarna). De expressiva bilderna i debutboken är inte bara resultat av inlevelse och formuleringskonst.
Tom Malmquists pappa var sportchef på Expressen. Sonen sattes på isen redan som fyraåring. Innan han tvärt avslutade sin hockeykarriär tolv år senare hade han varit kapten i Stockholms tv-pucklag. När han var 14 hade han fått en njure krossad och en klubba över halsen så att han inte kunde andas.
- Det är klart det var obehagligt, men det var saker man fick räkna med. 1993 kom DN och gjorde ett reportage i vårt omklädningsrum, då hade en kille i AIK:s pojklag fått en tackling så att han var nära att bryta ryggen och låg och svävade mellan liv och död på Karolinska sjukhuset. Då blev det en debatt om att hockeyvåldet ökat, och det har ökat varje år sedan dess.
Malmquists diktarperspektiv är tonåringens och barnets.
- Om man går in på en hockeyrink i dag och ser fyraåringar i sina hjälmar är de så gulliga att man smäller av. Samtidigt står föräldrar på läktarna, skriker och ser potential i de små kropparna. Jag tror inte någon medvetet vill göra ont, jag tror bara att man inte tänkt efter.
Även om han själv utgår från just hockeyn är hetsen mot barn något som går att hitta i princip överallt. De ska prestera och lyckas.
- Om man läser om hur pojkar fostrades i det militära på 1600- och 1700-talen så påminner det om hur man fostras inom en kampsport som hockey. Det där chevalereska idealet, att man både ska kunna smälla till och samtidigt vara en fantastisk medmänniska för sin fru och sina barn, det fascineras jag av, det är väldigt konstigt.Fotnot: Recension av Tom Malmquists diktsamling publicerades i VT den 29 januari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!