En stor bok om stora artister

NY BOK
Vi som växte upp med HasseåTage, som levde med och minns alla Lindemän, Mosebacke Monarki, 88-öresrevyn, Spader Madame och alla filmerna, vi har verkligen fått något att glädjas åt.

Första skivan. Hasse Alfredson och Tage Danielsson på en bild från 1962, då Svenska Ljuds första grammofonskiva lanserades, med "En torsdagkväll i Vedbæk" och "Sov lilla Totte".Foto: Sven-Åke Persson

Första skivan. Hasse Alfredson och Tage Danielsson på en bild från 1962, då Svenska Ljuds första grammofonskiva lanserades, med "En torsdagkväll i Vedbæk" och "Sov lilla Totte".Foto: Sven-Åke Persson

Foto:

Kultur och Nöje2005-09-28 00:25
Staffan Schöier och Stefan Wermelin har nu samlat all kunskap, historien om Hasse Alfredsson och Tage Danielsson, och massor med bilder i sin nya bok. Det är ren glädje att bläddra i den, läsa här och där (eller lika gärna från pärm till pärm) och minnas allt det där roliga de gett oss, de två spexarna från Lund och Linköping.
Boken följer en kronologisk linje och börjar med 20- och 30-talets nöjesvärld, den värld som var när Tage Danielsson föddes 1928 och Hasse Alfredson 1931. De två träffades när de var 28 och 25 år, på radion där Tage var chef och Hasse provanställd. Ett odramatiskt möte i arbetet med den första gemensamma produktionen Skillingspelen, ett program som sändes en kvart varje lördag 1956. Redan efter två år var de igång med Mosebacke Monarki, i radio.

Sedan rullade det på. De startade bolaget AB Svenska Ord och höll till i den lilla röda stugan i Vita Bergen på Söder i Stockholm. Där kom idéerna, men också på gemensamma resor. Idéerna resulterade i revyerna Gröna Hund och Gula Hund, Lådan, Glaset i örat, Under dubbelgöken och andra.
Det känns konstigt att tänka sig att det faktiskt är 40 år sedan filmen "Att angöra en brygga" hade premiär. Och "Äppelkriget", "Mannen som slutade röka", "Ägget är löst" och andra filmer från 70-talet, att det gått så lång tid. De har en aktualitet även i dag. Hela 60- och 70-talet var de oerhört produktiva och tongivande i det svenska nöjeslivet.
Det är underbart roligt att minnas med hjälp av boken. Inte bara minnas Hasse och Tage utan också alla de artister som under åren samarbetat med dem och som är en del av vår gemensamma kulturfolksjäl.

Hasse och Tage stod för en varm men också bitsk politisk humor, humanism och klarsyn. De var modiga och roliga och var aldrig rädda för att säga det som kanske vissa makthavare helst hade velat slippa höra.
Båda två har förutom allt annat också hunnit skriva flera böcker vardera.

Tage Danielsson avled i cancer 1985 och en av Sveriges folkkäraste människor var borta. Men det han lämnat efter sig lever kvar.
"Ronja Rövardotter" blev hans sista film som regissör. Innan dess hade han promoverats till hedersdoktor vid Linköpings universitet, precis som Hasse Alfredsson senare blivit i Lund.
Efter nästan 30 år ihop stod Hasse Alfredson ensam kvar av radarparet HasseåTage och här tar också boken slut. Men när du slutat läsa kan du lyssna på den bonus-cd som ingår, med bland annat Tages monolog om sannolikhet som vi sent ska glömma, och många andra nummer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!