En herrdag i höjden

- Det rådde en förtätad stämning i kyrkan. Om den helige ande finns måste denna ha varit närvarande den här dagen, säger Rune Elmehed.

Foto: Sara Winsnes

Kultur och Nöje2008-11-15 00:07
Året var 1961 och Rune var kyrkomusiker i Lycksele församling - hans första tjänst efter studietiden vid musikhögskolan i Stockholm. Lördagen före Domsöndagen det här året tjänstgjorde han vid en gudstjänst i Busjön, några mil utanför Lycksele. Biskopen i Luleå stift hette Ivar Hylander och han var på besök för att berätta om texter och kompositioner i den dåvarande psalmboken. - Han var väldigt duktig på sådant. Han berättade på ett medryckande sätt, minns Rune Elmehed. När biskopen talat färdigt avslutade man gudstjänsten med att gemensamt sjunga den gamla folkmelodin En herrdag i höjden. Men när samtliga verser i psalmboken avverkats fortsatte en gammal man att sjunga ytterligare flera verser. Han sjöng med stor känsla, och även om rösten kanske inte längre var så stark kunde man tydligt höra vad texten handlade om. - Fabrorn var över 90 år gammal och blind. Han sjöng en bön om att Gud skulle bevara och välsigna människorna i Busjön. Det var verser han lärt sig för länge sedan och fortfarande mindes och kunde som ett rinnande vatten. - Det hela gjorde starkt intryck på mig. Jag blev alldeles upprymd och tidigt på Domsöndagens morgon gick jag till Lycksele kyrka och skapade en komposition över psalmen som sedan framfördes vid Domsöndagens gudstjänst, berättar han. Sedan dess har Rune Elmehed skapat flera hundra kompositioner, men folkmelodin En herredag i höjden har fått ligga på is. Det vill säga ända tills nu. Runes vän och kollega, Mats Larsson, som är kyrkomusiker i Eksjö bad för en tid sedan att få kompositionen nedskriven. Efter ytterligare bearbetning och nykomponerade satser finns den nu i tryck. En gång tidigare har den spelats av Mats Larsson i Eksjö församling. I dag spelas den av Bo Ingelberg, nuvarande musikdirektör i Västerviks församling. - Stycket brukar i huvudsak spelas veckorna före advent, så det passar väldigt bra att framföra den nu. För mig är det väldigt roligt att det är Bo Ingelberg som sitter vid orgeln. Han är gammal elev till mig. Jag har följt honom sedan han var i 15-16 årsåldern, berättar Rune. Mellan 1954 och 1988 hade Rune Elmehed organistyrket som profession. Västerviks församling var hans andra fasta arbetsplats och här arbetade han fram till sin pension 1988, sammanlagt 27 år. Men Rune är en aktiv pensionär som fortfarande både spelar och komponerar musik - något han ägnat sig åt ända sedan mycket unga år. - Redan när jag var 12 år blev jag organist i söndagsskolan i Skara där jag växte upp, berättar han.
Personligt
Namn: Rune ElmehedBor: i Västervik Ålder: 83 år Familj: Hustrun Anita. Tre söner, åtta barnbarn och fem barnbarns barn. Intressen: Orgelmusik i första hand. - Men jag tycker också om att vara i trädgården och påta i jorden, det är avkopplande. Antal kompositioner: Omkring 900 Favoritorgel: - Jag har spelat på så många och kan inte säga att jag har någon favorit. Men det är klart, jag är väldigt förtjust i Åkerman och Lund-orgeln i St Petri kyrka. Det är en romantisk orgel, och jag är en romantiker, så det passar bra. Lyssnar på: Gärna på tystnaden. Kuriosa: Rune Elmeheds kompositioner är mycket kända och uppskattade i Tyskland. Organistkollegan Mats Larsson spelade Elmeheds variationer över Greensleeves (engelska folkvisor, reds anm) i Eksjö kyrka för knappt tio år sedan. Åhörarna bestod bland andra av det tyska orgelsällskapet som var på Sverigeresa. Det gjorde ett sådant intryck på gruppen att kompositionen kom att ingå i sällskapets speciella beställningslista för medlemmar. Den, och en hel del annat av Rune Elmehed, spelas nu flitigt runt om i tyska kyrkor. - De här variationerna blev faktiskt ett internationellt genombrott för mig. Sedan dess har jag fått flera kompositionsbeställningar nerifrån från kontinenten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!