En fascinerande fågelbok
Fågelbild från boken. Detta är hakremspingviner fotograferade i Antarktis.Foto: Brutus Östling
Foto:
I vår tid är det svårt att imponera på andra, till exempel genom att visa undersköna fotografier av djur och växter i naturen. Men Brutus Östling lyckas få den mest kräsne att hålla kvar blicken, för att med dröjande svep bläddra vidare i praktboken Mellan vingspetsarna.
Fotografierna beledsagas av Magnus Ullmans texter. På ett liknande sätt, det som bilderna visar fåglarna på, alltså det redan kända okända hos fågeln, möter Ullman med information om sådant det är lätt att tro sig känna till, men inte riktigt i alla fall.
Flera fotografier visar fram fåglarna så som vi inte tidigare sett dem. För också hur en fågelart "ser ut" har att göra med hur vi lärt oss uppfatta dem.
Två särdrag lägger jag märke till i Östlings sätt att ställa fram motiven. Färgerna i fjäderdräkten går över gränsen till vad fantasin mäktar, och likafullt är det verkligheten som dokumenteras.
Vidare har fotografen inte sparat någon möda när det gäller att fånga vinklar och rörelser som sällan tidigare fångats på bild. I vissa poser är fågelarten omöjlig at identifiera. Djuret transformeras till ett skulpturalt något, och fortfarande är det just denna fågel som åstadkommer formationen.
Riktigt varför Brutus Östling arbetar på detta sätt vet jag inte. Kanske han vill, förutom att visa fågelvärldens outtömliga skönhet och mysterier, understryka att människan fortfarande har åtskilligt att upptäcka i naturen. Inte endast om naturen, utan också hur naturen? Här kompletterar bilderna och texten varandra.
Spridningen av detta verk kommer att bli omfattande. En ytterligare orsak till detta, förutom de extraordinära fotografierna, är att den även utsetts till Årets Pandabok 2006 av Världsnaturfonden WWF.
NY BOK
<P>Brutus Östling/Magnus Ullman<BR><STRONG>Mellan vingspetsarna<BR></STRONG>Norstedts </P>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!