En deckarskrivande morfar

Tomas Arvidsson har hittills skrivit tolv deckare och en bok om hur det är att vara morfar. I kväll föreläser han i Västervik.

Tomas Arvidsson skriver om hur det är att ha barnbarn. Här ses han tillsammans med barnbarnen Alma och Erik. Foto: Damm förlag

Tomas Arvidsson skriver om hur det är att ha barnbarn. Här ses han tillsammans med barnbarnen Alma och Erik. Foto: Damm förlag

Foto: Damm förlag

Kultur och Nöje2010-03-09 17:33
Kalmarbon Tomas Arvidsson har alltid skrivit. Som barn skrev han historier om Karlsson med det stora huvudet. Karlsson var stark, snabb och vacker och han utredde olika brott.Men det var först på 70-talet som Tomas Arvidsson tog upp skrivandet på allvar.Det hela började när Tomas Arvidsson, som var anställd på Högskolan i Kalmar, var på tjänsteresa i Stockholm. Han skulle gå in och växla parkeringspengar på en bank och slogs av bankens dåliga säkerhet.- Det fanns inga kameror och glasskivorna var låga. Den här banken skulle vara lätt att råna, tänkte jag. Om jag verkligen skulle råna banken, hur skulle jag göra då.En bokidé var född och resultatet blev Tomas Arvidssons debut Enkelstöten som gavs ut hösten 1976. Den hösten gav han även ut uppföljningen Dubbelstöten.I och med att Tomas Arvidsson numera är pensionär har han tid att skriva på heltid. Han har också testat en helt ny genre och i boken Morfar/farfar.nu skriver han om sina erfarenheter som morfar/farfar.- Min morfarsbok är mycket mer personlig än mina deckare. Den var både känslomässigt roligare och jobbigare att skriva, säger han.Tomas Arvidsson sitter med i Svenska deckarakademin sedan några år tillbaka. Det innebär bland annat att han är med och utser Bästa till svenska översatta kriminalroman.- Just nu håller vi på att jobba med en bok som ska presentera de "221 bästa deckarna du måste ha läst". Jag ska skriva korta presentationer om åtta av böckerna, så just nu håller jag på att läsa om gamla favoriter, säger han.Tomas Arvidsson, som har haft god insikt i deckarvärlden ända sedan 1970-talet, tycker att språket uppmärksammas för lite i dagens deckare.- Jag tycker att det är viktigt med ett bra språk, även i deckare, och där förekommer det vissa brister. Jag tycker också att det är för mycket blod i dagens kriminalromaner, själv försöker jag skriva utan våldsinslag. Jag försöker skriva böcker som jag själv skulle tycka om att läsa.
Tomas Arvidsson
Bästa utländska just nu: Donald Westlake är väldigt duktig.Bästa svenska just nu: Johan Theorin. Jag gillar även Ulf Durling.På gång: Skissar på en ny bok som jag ska börja skriva i vår. Jag ger mig själv ordentligt med tid innan jag börjar skriva, berättelsen måste hålla hela vägen. Mina gamla synopsis stämmer visserligen ofta inte med slutresultatet. Berättelsen ändrar sig under hand och det är faktiskt så att personerna i boken får ett eget liv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!