En bokmal som gör motstånd

Dagens samhälle vill ha det snabba och enkla. Läsning är långsamt och svårt. För Alberto Manguel är litteraturen både passion och motståndsrörelse. I böckerna finner han tröst.

Foto: Gunnar Ask

Kultur och Nöje2007-10-02 01:06
Typisk för Alberto Manguel är inte bara att han är en riktig bokmal utan att han också kan ordets hela historia.- Den satiriska figuren "bokmalen" dyker upp på 1400-talet i "The ship of fools" av Sebastian Brant. Det är en katalog över alla dårar. Bokmalen kommer först och han konkretiserar samhällets uppfattning att den som inte syns i social aktivitet, inte sportar eller är med i armén gör något hemligt eller konstigt tillsammans med sin bok."Gå ut och lev" tjatade också hans ryska mormor i Buenos Aires när han var liten. På bokmässan i Göteborg är han till det yttre fjärran den medelålders svenska kulturmannen i manchester och hängig skjorta. Alberto Manguel har svart kavaj och prydligt skägg. Vänlig och mild signerar han "Nattens bibliotek", hans tredje bok som översatts till svenska och som liksom de två föregående handlar om läsning.Med utgångspunkt i sitt eget bibliotek, inhyst i en före detta lada i Frankrike, gör han han en lärd resa genom boksamlingar och författarskap, fylld av anekdoter men också samhällskritik. Enligt Manguel är läsandet "en aktivitet på nedgång" i ett samhälle som sätter effektivitet framför människors välmående. Han tar upp den engelska bokbranschen där de stora förlagen helt övergått till den kommersiella litteraturen medan småförlagen och universitetsförlagen tagit över det litterärt intressanta.Du är väldigt pessimistisk?- Det beror på dagen. Det händer att jag går in på en engelsk bokhandel och ser hög efter hög med skräp, det är som att gå in på McDonalds. Det är inte längre bokhandlarna själva som sätter fram böckerna. Kedjebokhandlarna i England säljer utrymmet i hyllan och i skyltfönstret. Det som är framlagt är inte det som bokhandlaren valt utan det som förlagen betalat för. Det gör mig ledsen.- Men sedan åker jag buss, nästan alla läser och en 15-åring bredvid mig berättar "jag har just upptäckt den här fantastiska författaren Hemingway, känner du till honom?". Då finns det hopp.Men måste alla läsa Dante eller Vergilius?- Naturligtvis inte. Några kanske aldrig vill gå längre än till Paulo Coelho, men jag tror det är där utbildning kommer in, att man kan lära sig gå djupare in i en text och nå en större rikedom. Problemet är att den undervisningen måste tävla med det som samhället talar om för oss i dag: det som är bra är det som är snabbt och enkelt. Läsningen är varken snabb eller enkel, inte heller leder den till ekonomisk vinning.Du läser för tröst?- En bok gör dig inte mer intelligent, rik eller lycklig. Den är en serie ord på papper. Men vissa böcker har ändå möjligheten att åstadkomma allt detta för oss. Jag tror vi kan säga att för varje människa finns det en bok där ute särskilt skriven för honom eller henne. För länge sedan, kanske i ett land du inte känner till, har någon formulerat allt som betyder något för dig, dina djupaste hemligheter, dina starkaste känslor och dina mest komplexa frågor. Någon har givit dem ord i en bok.
Född: 1948 i Buenos AiresBor: I FrankrikePå svenska: "En historia om läsning" (1999), "Läsa Bilder (2003) och nu "Nattens bibliotek"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!