Dramatiska drömmar i sommarkväll

Annonser kan förbrylla. Så här stod det i Kyrkoguiden igår morse: Sommarkören sjunger. Vidare att den sjunger sommarkvällsmusik av Lindblad. Och att Aron Nilsson leder kören. Det gav en del att fundera över.

Sommarkören i S:ta Gertruds kyrka.  Längst till höger en starkt koncentrerad dirigent, Aron Nilsson.  Vid pianot, mitt i bilden, skymtar gästpianisten Ulf Nilssons huvud.

Sommarkören i S:ta Gertruds kyrka. Längst till höger en starkt koncentrerad dirigent, Aron Nilsson. Vid pianot, mitt i bilden, skymtar gästpianisten Ulf Nilssons huvud.

Foto:

Kultur och Nöje2011-07-29 00:00

Vad är "Sommarkören" för något? Med Aron Nilsson som ledare är nog det ordinarie namnet Gamleby Vokalensemble, tänkte jag. Men i juli är nog flera av ensemblesångarna ute till havs någonstans. Och då har man kanske lockat in några alerta Västervik-sångare som ersättare.

Lindblad då? Vilken Lindblad? Otto (1809-1864) eller Adolf Fredrik (1801-1874)? Otto - det är väl mest manskör han blev berömd för? Adolf Fredrik mer trolig. För den fria körsången i Sverige blev han ju en verklig föregångare. Ja, även inom solosången. Om jag minns rätt tonsatte han över 200 solosånger. Över 70 till egna texter!

Så visst trodde jag på den Lindblad när det var dags att träda in i S:ta Gertruds kyrka strax före kl 20 igår kväll. Men spännande ländes det.

Hur blev det då? Visst stämde det med Adolf Fredrik. Hans sångcykel för blandad kör, "Drömmarne, var ett av numren.

Men först som konsertens allra sista nummer fick vi höra de tonerna. Vackra, levande och i den stil som Adolf Fredrik erövrade vårt musikland för sådär 170 år sedan.

"Drömmarne" var hela programtiteln. Och drömmar ingick även i den första sången, Michael Waldenbys "Salomos Ensamhet", Waldenbys 38 opus. Aron Nilsson och Waldenby har samspelat åtskilligt under tidigare år.

Även om en av satserna i Salomos Ensamheter heter "Drömmen om mullen och vindarne" är det långt mellan Waldenby och Lindblad. Salomos Ensamhet bygger på en dikt av Oscar Levertin. Det är lätt att begripa hur Waldenby har tagit till sig allvaret, dramat i den texten.

Nog kändes Waldenby-hymnerna som huvudnumret denna vackra, ofta gripande aftonsång.

Det är inget lätt gods för en till dels tillfällig kör. Men Aron Nilsson har en särskild förmåga att tända sina sångare. Dessutom hade han som ett extra stöd fått den skicklige pianisten Ulf Nilsson (från Stockholm) att klara pianostämman. De två känner varann. Det är väl sec år sedan de samspelade i ett liknande musikäventyr i Loftahammar?

Ulf Nilsson fick också tillfälle att visa sin pianokonst i Bach/Busonis "Nun komm, der Heiden Heiland", ett välvalt mellanspel i konserten.

Slutord: en strong kväll, till dels med laddning inte längre från åskan än vädret utanför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!