Dramatikern Agneta Elers Jarleman skriver om Ellen Key

- Ellen Key var en spännande och kontroversiell person. Hon hade radikala åsikter på sin tid och hon provocerar än i dag.

Agneta Elers Jarleman har skrivit en pjäs om Ellen Key. Foto:  copyright Sarah Bolmsten

Agneta Elers Jarleman har skrivit en pjäs om Ellen Key. Foto: copyright Sarah Bolmsten

Foto: © Sarah Bolmsten Sara Bolmsten

Kultur och Nöje2008-10-01 00:06
Det säger dramatikern och regissören Agneta Elers Jarleman som just nu, på uppdrag av Smålands Musik och Teater, arbetar med en pjäs om författaren och samhällsdebattören Ellen Key som växte upp utanför Västervik. Den sätts upp på teatern i Jönköping och har premiär i januari. I oktober påbörjas repetitionerna.Vad är det som gör Ellen Key så spännande?
- Hon var en intressant, frisinnad och sammansatt person. Hennes mest omtalade bok var "Barnets århundrade" som kom ut år 1900. I den förespråkar hon en friare barnuppfostran där barnets intressen skulle stå i centrum, vilket var mycket radikalt vid den här tiden. Hon kämpade för barnens rätt och att man skulle se barn som människor.- Hon ville också att man skulle komma ifrån "betygshetsen" i skolan och menade att det var viktigare att hjälpa barnen att växa och utvecklas som människor. Ellen Key var också av uppfattningen att kärleken var viktigare än de yttre borgerliga konventionerna för den, det vill säga att kärlek var viktigare än äktenskapet.Agneta Elers Jarleman tycker att Ellen Key hade många bra idéer men kan inte hålla med henne om allt. - Ibland kan jag tycka att hon är motsägelsefull, att hon drar åt så många olika håll. Exempelvis förespråkar hon att kvinnor ska vara hemma med barnen, vilket bygger på en slags särartsfeminism. Hon stänger på så sätt inne kvinnan och det kan jag inte gå med på. Hon har också en elitistisk sida som jag upplever som stötande. Hon beundrade mycket den "geniale mannen". Hit hörde exempelvis män som Strindberg och Nietzsche.Kommer pjäsen att handla något om hennes uppväxt i Västervik?
- Ja den kommer att handla om hennes liv, uppväxt och barndom. Hon formades mycket av sin uppväxtmiljö utanför Västervik. Den betydde mycket för henne. Ännu långt upp i 40-årsåldern hade hon ett eget rum kvar på barndomsgården Sundsholm som hon besökte varje sommar. Man kan nog säga att hennes egen gård Strand på sydsluttningen vid Vättern var ett försök att i viss mån återskapa barndomshemmet. - Hennes egen uppfostran var frisinnad tankemässigt men samtidigt sträng i praktiken. Barnen skulle inte prata utan att först ha blivit tilltalade, och när de hade varit "dumma" fick de stå upp när de skulle äta till exempel.Du har skrivit pjäser om flera författare. Varför har du valt att göra det?
- Jag gillar att läsa och är nog bra på att förstå mig på människor. Dessutom är det väldigt spännande att få gå in i andra människoöden. Det rör sig ju också om udda, kreativa och mycket begåvade människor och det gör knappast mitt arbete mindre intressant.I höst är Agneta Elers Jarleman aktuell med en pjäsen "Kärleksköparen Fröding - Naked" på Stockholms Stadsteater.Fotnot: Särartsfeminism är en feministisk åskådning som bygger på föreställningen att det finns biologiska skillnader mellan könen som gör dem olika, och att dessa olikheter ska ha social betydelse. Åskådningen står i motsats till likhetsfeminismen, som menar att könet är en social konstruktion. (Källa: Wikipedia. Den fria encyklopedin)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!