Vi har frågat ledarna i moderaterna och socialdemokraterna om omständigheterna kring beslutet och om konsekvenserna av det.
Harald Hjalmarsson, m:
Nämndens ledamöter verkade inte alls vara informerad och har inte heller fått någon information i efterhand, hur kommer det sig?
- De var inte mer informerade än någon annan varit. I det här fallet är det så att när det förslag som jag tog fram, och som hade stöd av 29-gruppen, presenterades på kommunstyrelsen (ks) lade socialdemokraterna förslag till en alternativ budget.
- När 29-gruppen träffades veckan efter visade det sig att det inte fanns majoritet för mitt förslag.
- I den situationen fanns inte mycket annat att göra än att undersöka hur jag skulle få majoritet för mitt förslag?
- Hela ekonomin som jag föreslagit ställde sig socialdemokraterna bakom, men med ett tillägg som innebar att den politiska organisationen skulle minskas. Det gällde antalet ledamöter i kommunstyrelsen, socialnämnden samt barn- och utbildningsnämnden. Kultur- och fritidsnämnden skulle tas bort helt och hållet.
- Först när kommunfullmäktige (kf) antog vårt gemensamma förslag blev det skarpt läge. Så Hans Ellervik har rätt - det fanns ingen information före beslutet.
Hur ska det bli med förvaltningen?
- Nu jobbar vi intensivt med en plan för hur verksamheten ska kunna överföras till andra huvudmän. I det arbetet kommer kultur- och fritidsnämnden att vara väldigt delaktiga. De har kunskapen.
- Tanken är att direkt efter sommaren ta ett inriktningsbeslut om hur det ska gå till.
- I början av september (preliminärt den 10:e) ska vi ha ett extra kommunfullmäktige och då ska de olika besluten, som togs i förra kf, behandlas. Helt uppenbart att förvaltningen blir kvar under hösten, nämnden avvecklas vid årsskiftet.
Finns det någon utredning om den här förändringen?
- Nej.
Vilka konsekvenser kommer det här att få för kulturen?
- Jag har träffat Hans Ellervik och jag har största respekt för hans oro, samtidigt som jag personligen har förväntningar om att inte minska ambitionen när gäller kutlur och fritid. Snarare ska den öka.
- Idag går det åt rätt mycket tid och resurser för att förvalta fastigheter och administrera bidrag. Vi skulle kunna få mer verksamhet inom både kultur och fritid om vi hittar ett effektivare sätt att administrera och förvalta.
Sparbetinget är stort, kommer föreningsbidragen att försvinna?
- Det är inte avsikten att minska några föreningsbidrag. Förslaget vill bara pröva modellen att effektivare administrera och förvalta, däremot står sparbetinget fast.
Finns det stöd i partiet för det här ingreppet?
- Ja, annars hade det inte kunnat tas i fullmäktige.
Tomas Kronståhl, s:
Nämndens verkade inte alls vara informerad och har inte heller fått någon information i efterhand, hur kommer det sig?
- De kunde inte vara så informerade. Kanske var det en överraskning att vår budget gick igenom till så stora delar.
- Direkt efter började semesterperioderna och vi har inte hunnit med informationen ännu.
Hur ska det bli med förvaltningen?
- Det inte riktigt utrett ännu.
- Jag vet faktiskt inte om den delas upp eller om allt hamnar under Barn- och utbildningsnämnden - BUN. Vi är ute efter samordningsvinster. Det hoppas vi uppnå om kultur och fritid slås ihop med en befintlig förvaltning. Det är den tanken som vi haft.
- Vi tycker att det är jobbigt att bara spara ute i verksamheten. Därför söker vi efter möjligheter att spara på ledningsnivå också.
Finns det någon utredning om den här förändringen?
- Nej, det finns ingen utredning gjord än. Det bör vi givetvis ta tag i så fort som möjligt. En sådan utredning kan vi göra själva utan någon konsult. Självklart måste vi ha kvar en kultur- och fritidschef, men vi ska se om vi kan hitta andra samordningsvinster.
Vilka konsekvenser kommer det här att få för kulturen?
- När vi slog ihop kultur och fritid till en förvaltning fanns det precis samma rädsla, minns jag. Nu har vi gjort en oberoende utredning och den visar att kulturen klarat sig mycket bra i Västerviks kommun. Här finns många starka kulturpersoner som kommer att hålla positionerna och se till att det inte blir en negativ förändring.
- Kulturen är så viktig, både för kommuninvånarna och näringslivet, den ska vi inte tumma på. Personligen tror jag inte att kulturen försvinner bara för att vi får en effektivare organisation.
Sparbetinget är stort, kommer föreningsbidragen att försvinna?
- Kultur- och fritid har gjort en egen utredning om besparingar. Det drabbar främst bibliotek och fritidsgårdar som läggs ner. Om vi kan spara på förvaltningen så vore det jätteroligt om vi kunde rädda något bibliotek eller fritidsgård.
- Föreningsbidragen ska absolut inte minskas. Målsättningen är istället att de ska höjas. Föreningarna är det viktigaste vi har. Utan ideella föreningar på landsbygden skulle det inte finnas någonting kvar. Det är de som gör allt.
- Förändringarna görs inte för att minska anslagen till kultur eller föreningar, men vi betalar inte skatt för att ha en administration, det är den vi vill spara på.
Finns det stöd i partiet för det här ingreppet?
- Ja, absolut. Det är helt i linje med partiets strategiska plan. Den långsiktiga målsättning är en förvaltning för allt, men så långt har vi inte kommit.