Designhistoria i bokformat
Vardagsdesign. Kannan "Kok" är ritad av formgivaren Hertha Bengtsson och typisk för 50-talet.
Foto:
Om de tongivande svenska formgivarna och arbetet med utvecklingen av svensk design skriver konstvetaren Carolina Söderholm i sin nya bok "Svenska formgivare", utgiven nu under Designåret 2005.
Här får vi läsa historien om pionjärerna och deras inflytande över senare tiders formgivare, men också om trender i tiden och det som lever kvar. Hon ger oss sammanhang och kontinuitet i designens historia.
I bokens epilog skriver författaren att "formen är ett uttryck för sin tid och dess villkor, ibland i takt, ibland i otakt" med krav och behov.
Samhällets utveckling och framför allt bostädernas förbättringar blev en drivkraft för förbättrad formgivning. Mycket handlar om mitten av 1900-talet, när Sverige var på framväxt och vackra vardagsting kom in i var mans hem. Välståndet ökade och vi hade råd att unna oss något mer än bara funktionalitet.
Svensk framgångsrik design på 1900-talet handlar inte bara om möbler och bruksföremål, utan också textilier, genom bland annat arbetet i handarbetets Vänner där Edna Martin var en drivande chef. Andra influenser kom från glaskonstnärerna Edvard Hald och Simon Gate och Estrid Ericsson, som grundade Svenskt Tenn 1924. Hon hyllade den goda smaken.
Boken ger både intressant och rolig läsning, och ett viktigt perspektiv på samtidshistorien.
NY BOK
Carolina Söderholm
Svenska formgivare
Historiska Media
Carolina Söderholm
Svenska formgivare
Historiska Media
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!