Burman alltid lika elegant
Hennes språk är ofta lite gammaldags. Det skapar en tidtypisk klang och ger en extra krydda åt berättelserna. Hon har en sällsynt förmåga att fånga oss med sina vackra ord och ta oss med på sällsamma äventyr. Hon rör sig elegant och hemvant i tider som länge sedan flytt.
Carina Burman är litteraturhistoriker och har i romanens form låtit oss möta flera av våra stora författare och kulturpersonligheter genom åren. Kellgren, Geijer och Sophia Elisabeth Brenner är några av dem.
Den här gången heter hennes huvudperson Euthanasia Bondeson, framgångsrik 1800-tals författare som vi inte har funnit i några av våra mest kända och största uppslagsverk. Men så är det ofta i Carina Burmans värld. Hon blandar friskt mellan dikt och verklighet. Så om fröken Bondesons verkliga existens vågar vi inte ha någon bestämd åsikt...
Romanen utspelar sig i alla fall i London. Året är världsutställningens 1851. London är vid den tiden en stad som stinker, fylld av allahanda odörer: kolrök, hästspillning och matos blandas med Themsens stank av tång, tjära och gyttja. I staden rör sig smutsiga människor, ingrodda av lort som doftar dåligt gin och opiumrök.
Författarinnan Bondeson är där med sin unga, sköna sällskapsdam, för att se på utställningen och möta sin engelska översättare. Men när hennes skyddsling försvinner under mystiska omständigheter under utställningen tar historien en annan vändning..
Fröken Bondeson, som är en mogen dam runt 40, tar upp jakten på sin sällskapsdam i Londons mörka gränder. Hon får hjälp av en walesisk polisinspektör i sitt sökandet bland gatflickor, tiggare, konstnärer och eleganta damer från det andra London, det vackra London. Det blir en småtrevlig litterär resa bland onda och goda, där man inte vet vilka som är det ena eller det andra förrän resan har nått vägs ände.
Carina Burman
Babylons gator
Albert Bonniers Förlag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!