Bryggaren förflyttad till Fjärranöstern
Välkomnas. Operettens huvudfigur Viktoria, Eva Svärd Mannerstedt, nu i sällskap med sin nye man, den amerikanske ambassadören, välkomnas till Tokyo med geishornas blommor.Foto: Matilda Ahl
Foto:
Hur intressant årets besök än är kan man nog säga att valet av operetten Viktorias Husar tecknar den förra meningens bakgrund. Skaparen heter Paul Abraham. Vem kommer ihåg det namnet i dag?
Han föddes 1892 i Ungern och blev som ung både tonsättare och lärare, i allt annat än vad vi kan kalla lättsam musik. Men det var där pengarna fanns. Och i trettioårsåldern komponerade han Viktorias Husar och den blev snabbt en jättesuccé. I Berlin blev han ett beundrat namn ända tills nazisterna kom på att han var jude. Då lyckades han fly till USA. Så värst mycket musik från senare år som överlevt blev det inte.
Nog om den bakgrunden. Och tro inte att operettens Viktoria är den stolta, frisinnade tyska kejsarinnan på 1800-talet. Nej, här handlar det om tiden efter första världskriget.
Handlingen gör nedslag både i Sibirien, Tokyo, Sankt Petersburg och naturligtvis hemma i Ungern. Självfallet ger detta rum för det mesta från romantiska och exotiska drömmar till rysk dans som det verkligen brinner om Ändå smakar det Wienoperett rätt igenom. .
Operettens Viktoria har haft ihop det med den äkta husaren Stefan. Men när det ryktas om att han är död trasslar hon till det för sig genom att falla platt för den amerikanske ambassadören och följer honom till Tokyo. Där dyker den "döde" husaren upp igen och det är då som kryddorna börjar droppa in i spelet. Men som alltid i operetterna: allting ordnar upp sig.
Besättningen är också perfekt vald för uppdraget. Fernando Concha (spanskchilenare) spelar upp husaren. Viktorias roll tar Eva Svärd Mannerstedt hand om, och som sopran är hon en pärla. Operettveteranen Lennart Bjelke spelar ambassadören som lockar Viktoria med sig till Japan. Husarens kalfaktor, han som så att säga räddar husaren från Sibirien, spelas av Niclas Strand. Han står också för det friskt komiska i operetten, inte minst i fint samspel med Viktorias kammarjungfru, Alla Luks.
Och dessa är bara ett litet urval av de figurer som lyser upp både handling och musik. Anne-Lie Kinnunen är förresten även hon med i rollistan, på två platser, som källarmästarinna och dansledare och får det att blänka till rejält. .Ett minne nu: 1982 tror jag det var. Då tog Anne-Lie Kinnunen för första gången upp Viktorias husar och spelade själv Viktoria!
Eftersom dansen är så viktig i "Husaroperetten" vill jag särskilt poängtera den fina koreografi som Susie Sulocki Kempe signerat. Violinisten Rimma Gotskosik är en av Operettensemblens trogna krafter, och den här gången härskar hon elegant över en riktigt finslipad trio. Och som solist i en inlånad czardas tog hon den musikaliska huvudrollen
Blommor delades ut, naturligtvis. Men Västerviks Teaterförening bord själv fått en vacker kvast för sin förmåga att bjuda på en mångbottnad, bred repertoar. Den här kvällen var långt från standard.
Missade du föreställningen i Västervik kör till Hultsfred på torsdag!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!