Betraktelser i lanthandeln
Anders Johansson har odlat det livslånga mötet genom återkommande besök hos två av Ölands namnkunniga lanthandlare.
Hos Birgit i affären i Gårdby kunde författaren sitta i timmar och samtala, berättar han i boken Birgit i affären och John i Muren. Hos den senare i Degerhamn finns levnadsöden och sanningar om människans väsen och villkor att hämta så att det skulle kunna räcka som stoff till en romansvit.
Nu är de två Ölandsprofilerna borta, men genom Anders Johanssons betraktelser över deras liv och gärning, och mycket mer som utspelats i socknen där de var verksamma, lever de vidare. Författaren värnar integriteten hos dem båda utan att tangera hovsamhetens gräns.
Han skriver inkännande och följaktligen blundar han inte för hårda tider på mellersta och södra Öland, idag och fordomdags. Flera fina iakttagelser av replikskiften mellan kunderna och diversehandlarna är att notera.
Vad allt som rör människan utspelades inte och berättades om i lanthandeln i Hedebyborna av Sven Delblanc? Anders Johanssons betraktelser är förvisso inget epos i fyra delar men på den minimala golvytan framför och bakom disken avslöjas åtskilligt som måhända sköljs bort i galleriornas brus.
Först som sist utgör av den anledningen betraktelserna äreminnen över ett kanske utdöende släkte. Det långsamma mötet mellan människor som av genuint intresse riktar sig mot den andre, möjliggör ett möte med sig själv. Eller det motsatta: att slippa mötet som inte är äkta.
En gång lär John i Muren ha kastat ut en kund som mest besökte affären som en kul grej, något kuriöst att berätta om bland vänner när semestern är slut.
Ännu en gång har Anders Johansson av det till synes oansenliga frilagt viktiga inslag i människors livsvillkor. Är undertiteln "betraktelser" också den ett äreminne över genren som förr berättade för långsamhetens människor om sådant som kräver tid att smälta: Tystnadens möte?
Anders Johansson skriver som är han en av de anonyma författarna till Gamla testamentets Predikaren, boken som mer än andra berättar om fåfänglighet i historien om Birgit: "Ingen, vare sig konstnär eller lanthandlare på östra Öland, kan räddas av sin skapelse och sitt verk, hur högt värderade dessa än är av omgivningen. Säkert är det därför det är möjligt att erfara en djup tomhet mitt i en framgång eller en smattrande applåd."
NY BOK
Anders Johansson <BR><STRONG>Birgit i affären <BR>och John i Muren </STRONG><BR>Ängö Bok & Bild
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!