– Då vill jag rekommendera Therése Söderlinds roman "Vägen mot Bålberget". Det är en släktkrönika som utspelar sig i fyra olika tidsplan, på 1600-talet, 1700-talet, 1970-talet och 2000-talet.
Varför ska man läsa boken?
– Den är tjock, nästan 600 sidor, och det är ju bra om man bara ska välja en enda bok. Då varar den ju ett tag. Men den är inte bara omfångsrik fysiskt, den är framför allt innehållsligt rik och väldigt engagerande.
– Therése Söderlind är fantastiskt duktig på att knyta ihop alla trådar och på att skildra samtliga personer så att de blir levande.
– Hon är också skicklig på att beskriva mänskliga beteenden och relationer.
Vad handlar den om? Ge oss en liten aptitretare.
– Handlingen tar avstamp i 1970-talets Sverige, närmare bestämt i en liten by i Ångermanland, med en tonårig tjej som huvudperson. Jag var själv tonåring på 70-talet och kan identifiera mig med huvudpersonen. Jag blev med andra ord fullkomligt uppslukad från första stund. Tjejen börjar intressera sig för släktens historia och fascineras mycket av något hon hört sin farmor berätta, nämligen historien om Bålberget som handlar om häxprocesserna ... Släktforskningen blir så att säga ramberättelsen som håller allt samman.