Årets bok
I torsdags var jag där igen, tillsammans med över 80 från vår kommun, mest lärare. Och säkert närmare 90 procent kvinnor! Om detta nu är en bild av litteraturintressets spridning vill jag helst inte gå vidare med.
Under åren har det hänt att författare och andra aktörer inom bok- och bibliotek från vår del av världen spelat ut från en eller annan monter. I år såg det totalt tomt ut med aktioner från ostkusten, och då menar jag området från Tjust i norr och söderut ett stycke förbi Kalmar. Norrbottningarna var desto mer aktiva. Men det är klart, det är längre för oss tvärsöver riket
Inför en monter tänkte jag: kanske ändå inte alldeles svart. Montern var Ellen Keyinstitutets. Men hela innehållet var koncentrerat kring Vättern. Institutet har sin bas i Ödeshög och är mycket aktivt. Institutets direktor, Hedda Jansson, berättade om hur forskarnätet växer och i dag omfattar närmare hundra vetenskapare. Om Ellen Keys födelseort och hennes roll i Tjust fanns inte ett ord.
Därför koncentrerade jag mig på det som fängslade mig allra mest detta år, britten Simon Sebag Montefiores besök med sin nya bok, "Den unge Stalin". Ja, den svenska översättningen kommer väl först ut vilken vecka som helst.
Montefiore har i Georgien lyckats komma över fenomenala arkiv och beskriver den unge Stalin som en fascinerande typ, ungefär som en explosiv kombination av Tony Soprano och Usama bin Ladin.
1954 (bara ett år efter Stalins död) kom jag själv till Georgien som ung journalist och frågade självfallet efter uppgifter om den döde "hjälten" (som sannolikt låtit mörda över 20 miljoner - något som då knappast ens gick att viska om). Men de enda svar man fick var tystnad.
Så den läsning jag mest av allt längtar till nu är Montefiores bok på svenska. Det engelska originalet "Young Stalin" kom ut redan 2004. Montefiore är ju en känd men ganska självlärd historiker. Att han då får lovord från världens tyngsta historiker, det är rent sensationellt. Håll utkik efter boken!
Reflex
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!