Arbetslivets ohälsa i belysning

Kultur och Nöje2004-11-17 01:00
Inom den offentliga sektorn finns en ny ledarskapstrend som kallas New Public Management. Det står för ?krav på minskade kostnader, ökad flexibilitet och mer marknadslika förhållanden? enligt inledningskapitlet i Arbetslivsinstitutets nya rapportbok Arbetsliv och hälsa 2004. Det har skrivits av professor Elisabeth Sundin (med rötter i Västervik) och Anders Wikman, fil dr i sociologi.
Det handlar om privatisering av bland annat den offentliga vården och de problem som det kan föra med sig när man i verksamheten ska inrikta sig på ekonomiska mål likaväl som på själva vårdarbetet. De två författarna menar också att det kan vara svårt för en beställare att bedöma vilken vård man får för pengarna när den ska köpas in.

Hur förändringar i både offentlig och privat verksamhet påverkar på olika plan i arbetslivet är temat för boken, som består av ett antal kapitel med olika inriktning, alla skrivna av forskare. Det handlar om både psykosocial och fysisk arbetsmiljö, varför anställda får värk i nacke och axlar, om arbetsplatser där hot och våld är en risk, om långtidssjukskrivningar och nya sätt att leda arbetet.
För den som vill förstå villkoren i dagens arbetsliv och hur ohälsan yttrar sig är det intressant läsning.
NY BOK
Rolf Å Gustafsson med flera
Arbetsliv och hälsa 2004
Arbetslivsinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!