Antikvitetsbok ger bra vägledning
Skillnad. I Märta Holkers bok om antikviteter får läsaren tips om hur man ser skillnad på stilar och ålder. På byrålådor kan man kolla in låsen. Springlås var vanligt på 1700-talets rokokobyråer.
Foto:
Boken börjar 1525, då renässansen fick sitt genombrott i Sverige, och avslutas när svensk konstindustri uppmärksammas på den internationella konstindustriutställningen i Paris 1925. Där emellan hinner det hända mycket. Holkers berättar ingående, men lättförståeligt, om begrepp, stilar, material, tekniker, ursprung och fackord. Man får en bra bakgrundshistoria till mästare, fabriker och ibland hela byar. Allt från småsaker som knivar och gafflar, till exklusiva soffor och tunga ekskåp behandlas. Allt är mycket väl beskrivet och som bonus får man lektioner i både historia och geografi.
Det roligaste kapitlet är "Stilar och stämplar", där läsaren får tips på hur man skiljer på gammalt och nytt och får veta vad experterna vanligen synar. För den som gillar att plugga detaljer och vill lära sig alla stämplar utantill finns guide längst bak i boken, med en tabell för årsbokstäver för föremål tillverkade i guld, silver och tenn.
Vid första genomläsningen ser boken ut som många andra antikböcker, men man gillar den mer och mer, ju mer man bläddrar i den. Det tråkiga med den är att det är nästan uteslutande lyxiga grejer från rika hem och slott som lyfts fram. Jag saknar de enkla sakerna som fanns hemma hos "Svensson". 15 sidor "folkkonst" är inte alls tillräckligt.
Det totala intrycket är dock positivt och i en djungel av antikböcker är "De svenska antikviteternas historia" ett bra val. Den är genomarbetad och fungerar bra som uppslagsverk när man vill kolla upp auktionsfyndet. En bra julklapp till den familjens antikdeckare.
Ny bok
Märta Holkers <BR><STRONG>De svenska antikviteternas historia <BR></STRONG>Albert Bonniers förlag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!