Ansvar och frihet som ett dilemma

Kultur och Nöje2005-04-21 00:25
Den gamle mannen dog med hammarn i handen, arbetsklädd, 94 år gammal. Det hände 1975. Nu är det nästan 30 år senare och hans barnbarn Prudence och Lennart försöker pussla ihop sin historia, var och en på sitt håll men också tillsammans.
Att söka sitt ursprung är inte nog, de vill båda två förstå sig själva genom att gå tillbaka. De är båda medelålders, i femtio- och sextioårsåldern, Men det är först efter den yngsta systerns död som grubblerierna kommer, tankarna tillbaka på varför och hur det blev som det blev. Därför ger de sig ut på varsin resa, Prudence till Iowa och Wisconsin i USA, Lennart till vännen från tiden i Kongo i början av 60-talet.
Ingrid Kampås skriver berättelsen om de båda syskonen i sin nya bok Innerlighetens tid. Hon har tidigare skrivit tre framgångsrika deckare som hon med rätta hyllats för. Men det är detta hon ska skriva, berättelser om människor utan inslag av gåtfulla mord, för här kommer hon än mer till sin rätt.
Hon går tillbaka i vår historia och använder den som självständiga delar av sin egen. Lennarts tid som FN-soldat i Kongo och farfadern Nils tid som emigrant i Amerika har avgörande betydelse för de två syskonens nutida liv.

I berättelsen pendlar hon för varje kapitel mellan Prudence och Lennart, och mellan deras yttre och inre verklighet. Ibland löper deras tankar i samma spår, ibland åt helt olika håll. Långsamt, mycket långsamt trots ett snabbt tempo, rullas historien upp och vi förstår allt mer. Ändå finns många obesvarade frågor kvar när boken är slut.
Hon rör sig mellan det inre djupet och det yttre skeendet, som kan tyckas tydligt och uppenbart men har så många dolda gömslen, orsak och verkan som bara den som varit med kan se. Men det kan Ingrid Kampås förmedla med sina ord.

Författaren håller sig fortfarande i sitt fiktiva Sundsby, det lilla samhälle utanför Varberg som kan vara Ullared, Rolfstorp eller Tvååker och där vissa gestalter anas från de tidigare böckerna. Sundsby är en liten håla där avundsjuka, dubbelmoral och jantelag styr människorna.
Här växer de tre syskonen upp på 50- och 60-talet hos sin farfar eftersom deras mor dött av utomkvedshavandeskap och deras far är en frånvarande våldsam alkoholist. I huset finns också Gustaf, deras fars kusin och en särling.
Många andra människor spelar också viktiga roller i deras liv och det är en del av den röda tråden; hur andra människor påverkar oss och formar våra liv, men också vilken makt vi själva har.
Farfar Nils är den centrala gestalten och hans liv är symbolen för detta. Han sökte sin lycka i Amerika, fann den och förlorade den och återvände sedan hem till de sina. Hans liv styrdes av andras behov. Samtidigt predikade han hela tiden människans rätt att självständigt leva och tänka. Både frihet och ansvar blev för honom en till synes omöjlighet.
Det är en verkligt god berättelse vi får oss serverat här, en episk släktroman, en idéroman, en samtidsroman som tränger djupt under huden.
NY BOK
Ingrid Kampås
Innerlighetens tid
Prisma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!