Åtta intresserade amatörforskare ska fram till 2013 studera området närmare och det hela ska mynna ut i både en lärorik pjäs i Teaterskeppets regi, och en utställning på Västerviks museum. Nu letar man efter all information man kan få ifrån allmänheten.
"Tåterekullen" eller "tattarkullen" utan den dialektala stavningen, ligger strax bredvid det gamla vattentornet och namnet avslöjar kanske väl mycket om hur man förr såg på bebyggelsen. Britt-Marie Widén är initiativtagare till projektet och berättar att forskargruppen intresserar sig för området bakom järnvägsstationen och förbi gamla vattentornet, och dess rika historia.
Nu letar man efter personer som har information, foton, historier, anekdoter och ja, nästan allt man kan hitta, för att levandegöra kullens historia och människor. Britt-Marie har själv speciellt inriktat sig på de två systrarna "Måsa" som hade ett hus ungefär vid gamla järnförädlingen. En av dem hade en ko i trädgården ända in på 1930-talet och skrönorna runtomkring henne är många.
Barbro Friberg, känd bland annat från sitt arbete på Västerviks museum, ingår också i gruppen och hon berättar att Kullen är det ställe där Västerviks stora expansion började på 1850-talet. Många familjer med starka band till sjöfarten bosatte sig här, vilket också märktes på husen. Istället för gatunamn så döpte man husen och Västerviks starka handelsförbindelser med norra Tyskland avspeglas i husnamn som Hamburg och Lübeck. Andra kända landmärken som de minnesstarka kan känna igen är "Strebelverken", det gamla gjuteriet, "Kasern", ett hyreshus i området och "Hagakällan", där många kullenbor hämtade sitt dricksvatten så sent som på 1920-talet.
När arbetet är klart ska skolbarn få lära sig mer om Västerviks historia genom en föreställning från Teaterskeppet och en utställning på museet.