Alla kan få bättre karisma

Glädje smittar. I vardagen kan den personliga utstrålningen upprätta goda förbindelser och leda till att man uppfattas som en positiv person.
- Vardagskarisma har alla nytta av, säger författaren Eva Kihlström.

Karisma. Att förstå och lära sig mer och utveckla sin personliga utstrålning kan bidra till bättre självuppfattning och bättre relationer till omgivningen menar författaren Eva Kihlström som skrivit boken Karismakoden.

Karisma. Att förstå och lära sig mer och utveckla sin personliga utstrålning kan bidra till bättre självuppfattning och bättre relationer till omgivningen menar författaren Eva Kihlström som skrivit boken Karismakoden.

Foto:

Kultur och Nöje2006-09-05 00:25
Karisma eller stark personlig utstrålning tycks vara något som fungerar och gör intryck i alla kulturer. Författaren Eva Kihlström har skrivit boken Karismakoden. Hon menar att personer som inte sätter sig själv i främsta rummet, utan osjälviskt arbetar för en högre mening uppfattas som karismatiska.
- Som Gandhi, osjälviskheten är universell. Martin Luther King likaså. De framhöll inte sig själva, utan saken. Att göra gott för andra. Och det tycks fungera överallt, se på argentinska Eva Peron som ofta sa: Jag är inget.
Att ha karisma behöver inte betyda att man är en politisk ledare eller en sexig filmstjärna. Karisma har man nytta av även i vardagen menar Eva Kihlström. På jobbet, hemma och varhelst man är bland människor.
- Människor med stark utstrålning finns mitt i bland oss. Alla minns vi väl någon lärare eller idrottsledare som lyfte oss, såg oss och vägledde oss. Någon som fick oss att våga mer.

I vardagen kan alla ha nytta av att vara medvetna om sitt ansiktes grunduttryck. Har man till exempel ett bistert uttryck kring munnen, kan omgivningen tro att man är arg eller vresig - även om man i själva verket är raka motsatsen.
- Att använda kroppen och rösten för att förmedla kunskap, är viktigare än vi tror. Vi uppfattar andras kroppsspråk omedvetet och karismatiska personligheter, och människor vi upplever som energiska eller varma, använder hela sitt register. När man till exempel själv försätter sig i det känslotillstånd man vill förmedla, blir ansiktets budskap och orden enhetliga, säger Eva Kihlström.
Att säga en sak men att göra en annan kan avslöjas av kroppens tysta budskap: blicken, hållningen, andningen, röstens klang med mera. Att verkligen mena det man säger, och visa det, bidrar alltså till en ökad utstrålning.
- Karisma finns alltid i betraktarens öga. Det som kallas intuition eller magkänsla handlar ibland om just detta. Vi avläser vår omgivning omedvetet och registrerar till exempel ansiktsuttryck som är för snabba för att vi ska hinna uppfatta dem medvetet.

Karismatiska talare förmedlar en mängd känslouttryck som får oss att känna oss delaktiga eller starkt berörda. En vacker och klangrik röst uppfattas också som mer karismatisk. Energi och glöd är något dessa personer har gemensamt. Lika viktigt är att bry sig om andra. Att vara osjälvisk och empatisk, gör att övertygelsen inte skrämmer eller blir hotfull. Bekräfta andra och genuint bry sig om är a och o.
- Att ha och upprätta goda förbindelser med människor omkring oss är en källa till glädje. Konsten att få andra att känna sig bekväma handlar om utstrålning till viss del.
I USA är det mer naturligt att vänja barn att stå i centrum och att lära sig att våga tala inför andra. Medan kanske ett svenskt barn tillåts gömma sig bakom mammas rygg och låta mamma svara på frågorna, kan en amerikansk förälder försiktigt skjuta fram barnet i mitten och låta barnet själv svara.
- Många är livrädda för att hamna i fokus, att tala inför andra. Men när den första skräcken gått över, brukar de upptäcka hur roligt det är överallt i livet, inte bara på jobbet. Och inget annat gör väl mer intryck och skänker så mycket glädje, som ett vackert tal till någon vid ett bröllop eller en födelsedag?

Själva kan vi sprida glädje, och göra oss själva glada också menar hon. Att le och att skratta, påverkar kroppen och välbefinnandet. Att lära sig att vara närvarande är också ett första steg mot ökad utstrålning menar Eva Kihlström.
Exempel på när det inte fungerar är när du hälsar på någon på gatan, och den andre hastar förbi utan att ens ta ögonkontakt. Eller kollegan som inte släpper blicken från datorn, då du tittar förbi och ska fråga om något. Enkla knep för att öka närvaron är att vända hela kroppen mot den som talar, ha ögonkontakt och genom tonfallet signalera att du lyssnar, genom att använda betoningen och röstens klang.
Men en stark utstrålning kan också medföra svårigheter i livet. Skådespelaren Marilyn Monroe var under stora delar av sitt liv ensam, olycklig och osäker, samtidigt som hon var dyrkad av miljoner.
Sju vägar till ökad utstrålning
Kroppens tysta budskap.
Trovärdighet.
Glöd och engagemang.
Närvaro.
Tala i bilder.
Inre fokus.
Social förmåga.
Källa: Karismakoden, Eva Kihlström, Forum 2006
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!