Alla hyllar inte Jelinek

Foto: PRESSENS BILD/ARKIV Stora delar av det politiska etablissemanget i Österrike har stämt in i hyllningskören av årets Nobelpristagare i litteratur Elfriede Jelinek. Men alla är inte positiva. Exempelvis Jörg Haider och hans FPÖ har inte oväntat vägrat gratulera författaren.

Foto: PRESSENS BILD/ARKIV Stora delar av det politiska etablissemanget i Österrike har stämt in i hyllningskören av årets Nobelpristagare i litteratur Elfriede Jelinek. Men alla är inte positiva. Exempelvis Jörg Haider och hans FPÖ har inte oväntat vägrat gratulera författaren.

Foto:

Kultur och Nöje2004-12-10 00:25
Hon väcker inte riktigt samma upprörda känslor som tidigare i hemlandet Österrike. Men alla österrikare stämmer inte in i hyllningskören av årets Nobelpristagare i litteratur, Elfriede Jelinek. Kritiken är egentligen densamma även om den inte hörs lika tydligt som förr.
I hemlandet Österrike var hon länge hatad, bland annat för sin stenhårda kritik mot landets oförmåga att göra upp med sitt nazistiska förflutna. Under högerextremisten Jörg Haiders storhetstid blev hon till och med en del av valkampanjen. ?Älskar ni konst och kultur eller Elfriede Jelinek?? var en av parollerna som Haiders parti FPÖ gick till val på 1995. Det gick till och med så långt att hon utnämndes till ?nationens fiende?.

Nu däremot spelas litteraturpristagaren Elfriede Jelineks pjäser för fulla hus och den värsta kritiken verkar ha lagt sig. Som grädde på moset kom gratulationerna från nästan hela det österriska politiska etablissemanget när meddelandet kom att hon tilldelas årets Nobelpris. Har vindarna därmed vänt när det gäller kritiken mot Jelinek i hemlandet och har högerkrafterna fått på nöten?
Nej, riktigt så enkelt är det inte.
? Det måste man se på lite olika sätt. Ser man på de politiska reaktionerna efter utnämningen så var inte alla enhetligt positiva. Till exempel Jörg Haiders parti FPÖ och Haider själv har yttrat sig kritiskt och till och med vägrat gratulera, säger Wolfgang Huber-Lang, chef för kulturredaktionen på den österriska nyhetsbyrån APA.
Den sittande konservativa regeringen, som tidigare varit i fokus för Jelineks angrepp framför allt för dess samverkan med FPÖ, var dock tidigt ute och gratulerade. Förbundskansler Wolfgang Schüssel sa bland annat att han hoppas att priset inte gör att Jelinek blir mindre kritisk än tidigare. En del bedömare tyckte dock att regeringens hyllningar var ohederliga. Det påpekades bland annat att priset är personligt och inte ett pris till Österrike.

Anledningen till att hatstämningen mot Jelinek verkar ha stillat sig en aning kan delvis förklaras med att Haider tappat mycket av sitt stora inflytande. Även om han sitter i orubbat bo som regeringschef i delstaten Kärnten, har han lämnat rikspolitiken. FPÖ sitter förvisso med i regeringen, men efter valet för nästan två år sedan är partiet avsevärt försvagat.
Allt kan dock inte förklaras med FPÖ:s tillbakagång. Jelinek står själv inte på barrikaderna längre på samma sätt som förut, även om hon var ute och kritiserade USA i samband med Irak-kriget. I en intervju med Roland Koberg, dramaturg på Deutsches Teater i Berlin säger hon sig också vilja trappa ner på sitt politiska engagemang även om hon ibland måste yttra sig.

Men kritiken mot Jelinek finns kvar och den kommer inte bara från FPÖ. Litteraturpristagaren har länge haft ett ansträngt förhållande till den österrikiska boulevardtidningen Kronen-Zeitung. Det hänger mycket samman med Jelineks politiska hållning som i grunden ligger fast, menar Wolfgang Huber-Lang.
? Så jag tror egentligen inte att det har förändrats så mycket, säger han.
En av de hårdaste attackerna efter utnämningen har dock kommit från den katolska kyrkan. Vatikanens tidning L?Osservatore romano attackerade främst hennes roman ?Pianolärarinnan? för ?brutal hänsynslöshet, och perversa psykologier?.
I Österrike finns dock ingen enhetlig kritik från den katolska kyrkan. Till exempel så hyllade det katolska kvinnoförbundet beslutet att tilldela Jelinek årets Nobelpris. Wolfgang Huber-Lang tror inte att det finns en enda företrädare för kyrkan i Österrike som yttrat sig lika kritiskt som Vatikanen och dess tidning. Han framhåller att det säkert finns en och annan konservativ biskop som yttrat sig men att de inte har talat för hela kyrkan.
Finns det några som tycker att hon borde avstå från priset?
? Några har väl uttalat sig men på det stora hela är folk väldigt stolta. Man ser det lite som när österriska skidåkare vinner. Det är lite som en ära för landet och österrikarna känner nationell stolthet, säger Wolfgang Huber-Lang.
Fakta Elfriede JelinekFöddes 20 oktober 1946 i Mürzzuschlag i Österrike. Studerade komposition vid Wiener Konservatorium, teatervetenskap och konsthistoria vid Wiens universitet och tog examen som organist vid konservatoriet. Debuterade 1967 med diktsamlingen ?Lisa Schatten?. 1970 kom den första romanen, satiriska ?wir sind lockvögel baby!?. En rad romaner under 80- och 90-talen undersökte hur människor låses fast i en värld av förtryck och övervåld, den kvinnliga positionen var ett huvudtema.
På senare år har hon främst fokuserat på dramatik. Den senaste serien pjäser går under beteckningen ?Prinsessdramer?, en sammanställning av fem av dem spelas just nu på Teater Galeasen.
Hon har tidigare tilldelats en rad betydande litterära priser i hemlandet och internationellt, senast svenska Stig Dagermanpriset som hon fick i somras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!