Klimatsatir, sydkoreanska zombies – och snygg Lovecraft

I dagens krönika utforskar Andreas Elfwingson huruvida en komet och ett zombieutbrott kan ha något gemensamt?

Jonah Hill, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep och Jennifer Lawrence i omtalade "Don't Look Up." De främre två är mor och son, tillika presidentrådgivare och president. De två bakre är matematiker och visselblåsare, där dock den ene hamnar i händerna på den udda duon framför. Eller är de udda och knasiga i sitt sätt att hantera komethotet mot jorden? Filmens satiriska sprängkraft handlar kanske just om den frågan.

Jonah Hill, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep och Jennifer Lawrence i omtalade "Don't Look Up." De främre två är mor och son, tillika presidentrådgivare och president. De två bakre är matematiker och visselblåsare, där dock den ene hamnar i händerna på den udda duon framför. Eller är de udda och knasiga i sitt sätt att hantera komethotet mot jorden? Filmens satiriska sprängkraft handlar kanske just om den frågan.

Foto: Niko Tavernise

Krönika2022-02-08 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1. Två visselblåsare och en komet

Don't Look Up (2021) är ett satirbetonat drama där en dödlig komet närmar sig jorden. Två vetenskapsmän (Jennifer Lawrence och Leonardo DiCaprio) försöker uppmärksamma mänskligheten på faktumet att jorden snart kommer att gå under, men detta är förgäves. Lägg dessutom till att ett teknikbolag, BASH helst av allt vill exploatera kometens ädelmetaller efter att man helt sonika sprängt den medelst atomvapen och på så sätt skapa sysselsättning för mängder av människor. 

Stora delar av mänskligheten går på den här linjen medan andra delar av mänskligheten helt enkelt väljer att inte ens tro på att det ens finns en komet och i stället för att jobba tillsammans och gemensamt rädda mänskligheten utbryter upplopp och strider mellan de olika fraktionerna.

Vilket är egentligen det största hotet mot vår egen existens; kometen eller vårt eget sätt att hantera stora kriser som drabbar mänskligheten?

undefined
Terrie Hamrick spelar zombie i serien "The walking dead", en av många på samma tema. Vår krönikör Andreas Elfwingson tipsar om en sydkoreansk zombieserie som kan vara värd att följa.

2. På era platser, redo, BIT!

Vi har sett det förut; rasande odöda som attackerar allt i sin väg och sprider sin dödliga smitta överallt. Tröttsamt? Ja, lite kanske men som ett stort fan av zombiefilmer valde jag att se den sydkoreanska Netflixserien All of Us Are Dead (2022) med andra ögon. Det finns nämligen en nyckelscen i avsnitt ett; ett antal ungdomar har barrikaderat sig i ett klassrum men en utav deras lärare lyckas bryta sig in och börjar omedelbart styra upp de panikslagna ungdomarna.

De upptäcker ganska omgående att läraren dock har ett ganska otäckt sår vilket innebär att han med största sannolikhet har blivit biten. Han nekar givetvis men ungdomarna menar att läraren borde bevisa att han inte fått såret av en zombie och misstro börjar sprida sig i gruppen. Dock börjar man snart jobba ihop och sätta upp planer för att skydda varandra och vara vaksamma mot vilka som är smittade och vilka som är friska. 

Säsong ett banar väg för något som kan bli intressant att följa.

3. Kosmisk skräck på rätt sätt

Jag kan inte låta den etthundrade (!) krönikan från mig gå förbi utan att jag diskuterar något om en filmatisering av kosmisk skräck á la H P Lovecraft och jag väljer Color Out of Space från 2019 (SF Anytime) med bland annat Nicholas Cage, Joley Richardson och Elliot Knight.

En familj på en avlägsen gård får stifta bekantskap med meteorit vars innehåll, via brunnsvattnet, omedelbart börjar förändra både flora och fauna på och runt omkring gården på ett otrevligt sätt. Ganska snart inser familjen att även de själva börjar bli förändrade men den magentafärgade mardrömmen har bara börjat.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen; det är nästintill omöjligt att filmatisera Lovecrafts berättelser men regissören Richard Stanley har faktiskt kommit förbaskat nära! Han lyckas dessutom med att kringgå hela gudamytologin som i vanliga fall är så starkt förknippade med Lovecrafts verk genom att maskera filmen som en extraordinär och effekt-tung sci fi-rulle som kan ses utan att vara familjär med författarens verk sedan tidigare. Samtidigt låter han paranoian, den ockulta mystiken och nihilismen som genomsyrar novellen (med samma namn) blomstra i all sin prakt utan ha onödigt långa passager med krystade och påklistrade förklaringar.

I väntan på att demonregissören Guillermo del Toro ska sjösätta sitt drömprojekt ”At the Mountains Of Madness” får vi hålla till godo med här på och jag är den förste att säga att jag är väldigt nöjd!

undefined
Andreas Elfwingson, krönikör.