Tre nya streamingtips – och ett som aldrig blir gammalt

Vill du bara mysa ner i favoritsoffan och reboot:a innan nyårsafton och kika på vad HBO Max har att erbjuda? Andreas Elfwingson listar tre nya tips, och en klassiker.

Andreas Elfwingson, krönikör.

Andreas Elfwingson, krönikör.

Foto: Marie Kerrolf

Krönika2021-12-28 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1. Den rovgiriga kärlekens konsekvenser

Gymnasieläraren Claire (Kate Mara) inleder ett sexuellt förhållande med sin elev, Eric (Nick Robinson) och konsekvenserna blir givetvis förödande för samtliga inblandade. Tabun har brutits, förtroenden har missbrukats och både Claire och Eric försöker gå vidare i livet, något som ska visa sig vara svårare än någonsin. Miniserien A Teacher från 2020 i regi av Hannah Fidell lyckats i tio episoder med att undersöka ämnet grooming och hur liv på båda sidor förstörs efter ett övergrepp. Även om det tycks vara glasklart ställs bland annat frågan vem som egentligen är förövare och vem som är offer. Baseras på filmen med samma namn från 2013.

undefined
Svenska Rebecca Ferguson och Timothee Chalamet i en scen från nya "Dune."

2. Episkt politisk drama med en viss religiös twist

Paul Atriedes (Timothée Chalamet), en ung arvtagare, får i uppdrag att säkra sitt folks framtid genom att resa till den mystiska och hotfulla ökenplaneten Arrakis. Där finns källan till universums mest kraftfulla substans, spice; en drog som förlänger mänskligt liv och expanderar medvetandet. Men väl på Arrakis inser han att uppdraget är mycket mer än så; för att övervinna Arrakis måste han själv övervinna sin egen rädsla och axla ett enormt ansvar.

Scifi-romanen Dune av Frank Herbet filmatiserades redan 1984 av David Lynch men den här gången ska vi prata om Denis Villeneuves version från 2021. Både romanen och filmen har en stor skara otroligt lojala fans som, men en viss skepsis, förväntansfullt såg fram emot filmen. Den blev dock omfamnad av såväl trogna fans som av kritiker världen runt med sina grandiosa scener, spännande rollprestationer, underbart soundtrack och fenomenal regi fick de flesta på fall och visade att Denis Villeneuve är en visionär i samma anda som exempelvis Ridley Scott. Förväntar man sig häftig action á la Star Wars bör man dock hoppa över Dune; det här är en långsam film som tar sin tid och det vinner den på i längden.

undefined
Chester O. Weger, som suttit 60 år i fängelse dömd för ett trippermord, frigavs 1920 vilket skildras i en ny dokumentär. Här en bild från 1961, där han i rätten får träffa hustrun JoAnn and dottern Becky, 3 år (AP Photo)

3. Justitiemord eller ren och skär sanning?

Då svenska folket aldrig tycks få nog av true crime-dokumentärer kan jag rekommendera The Murders at Starved Rock, en mycket välgjord dokumentär i tre delar från 2021 av Jody McVeigh-Schultz som behandlar trippelmordet i LaSalle County, Illinois 1960. Tre kvinnor blir brutalt mördade och en misstänkt mördare, Chester Weger, en ensamvarg med ett kriminellt förflutet, grips snart. Han erkänner morden men flera källor vill göra gällande att han pressas, hotas och till och med torteras till ett erkännande. Trots bristfällig bevisning döms han till livstids fängelse. Under fängelsetiden hävdar han hela tiden sin oskuld och blir, efter att fallet återöppnats och på nytt granskas, frisläppt 2020 och har då varit fängslad i nästan 60 år!

KLASSIKERN En grevinna, en betjänt och ett tigerhuvud

En klassiker i de flesta svenska hem så här i nyårstider är Grevinnan & Betjänten (Dinner for One, 1963). Den något till åren komna grevinnan miss Sophie (May Warden) har beslutat sig för att ha ett hejdundrande kalas med samtliga vänner och bekanta. Då sagda vänner redan är döda och begravda sedan länge får den åldrige betjänten James (Freddie Frinton) helt sonika uppdraget att spela samtliga gäster samt sköta deras överflödiga alkoholintag.

Gillar man klassisk slapstick som exempelvis Gösta Ekmans oförglömlige herr Papphammar är det här ett absolut måste. Finns på SVT Play från och med nyårsafton.