Med över 4 000 retweets kan man förstå att det ligger något i det. Men har du på något sätt haft kontakt med omvärlden den senaste veckan vet du att Tim Bergling, mer känd som Avicii, har dött endast 28 år gammal. Jag kan förlåta alla under 30 som inte vet vad ett frimärke är. Men det finns ingen ursäkt till att inte veta vem Tim Bergling var. Här är varför:
Oavsett vad tycker om musikstilen så var han en av de stora pionjärerna inom EDM (electronic dance music). Hans låtar har spelats världen över och om tjugo år kommer du att säga hans namn lika stolt som du namedropar Zlatan och Abba när du är utomlands. Och alla kommer veta vem du menar.
På andra sidan av framgångarna fanns dock något annat. Den tunga ångesten som prestationskraven ger och samhällets syn på att social kompetens är betydligt finare än att stänga in sig och hitta energin i sitt inre. Vårt sätt att mäta värde och uppskattning i att vi tror att alla strävar efter samma mål: berömmelse och pengar. I dokumentären True Stories som just nu finns på SVT säger Tim: "Jag hade allt jag kunde önska mig, så jag borde mått bra". Att han, en ung kille, vågar visa sig sårbar och också vågar sluta turnera för att helt enkelt inte mådde bra av det är betydelsefullt. Att prata om "psykisk ohälsa" är otroligt viktigt, men än viktigare är kanske att inse hur olika vi är som personlighetstyper och sluta låtsas som att det finns ett "rätt" sätt att må. Slutar vi ha en mall så slutar vi som inte platsar in i den att må dåligt över att vi är udda. Kanske kan True Stories ändra just det.
Jag säger inte att Tim föddes med silversked i munnen men att han kommer från ett hem där det funnits mer resurser än hos många andra kan vi slå fast. Det har inte hindrat honom att se andras svårigheter och genom karriären har han skänkt stora pengar till välgörenhet. Stora pengar. 2012 skänkte han hela sin inkomst från årets USA-turné, 8,4 miljoner, till organisationen Feeding America. Ett år senare skänkte han 10,3 miljoner till Radiohjälpens arbete mot svält i Afrika och lade grunden för det som idag är Hungerhjälpen. Lägg där till att många av hans musikvideos behandlar utanförskap, självförverkligande och att våga vara både stark och svag. Musikvideon till "For a better day" handlade om barn utsatta för trafficking, enligt honom själv för att skapa debatt och lyfta frågan om hur vi räddar dessa barn.
Att använda sin röst för att andra ska få höras var en av Tims kännetecken. Nu har hans röst tystnat men vi kan fortfarande dansa till musiken och vi kan fortsätta det han påbörjade. #JeSuisAvicii