1. Brott lönar sig inte
En av Netflix senaste miniserier, Inventing Anna (2022) är en dramatisering av det verkliga fallet Anna Sorokin (Julia Garner) som lyckades med konststycket att bluffa sig rakt in i den elitistiska New York-societeten under sitt alias Anna Delvey, en framgångsrik tysk arvtagerska med målet inställt på att samla på sig kapital och investerare för appen Wake.
Serien börjar precis där Sorokin blir anhållen för en rad ekonomiska brott och vi blir samtidigt också introducerad till journalisten Vivian Kent (Anna Chlumsky) som tar sig an fallet och börjar intervjua Sorokin i fängelset och via flashbacks ser vi en ung kvinna med en stor portion Gnosjö-anda lyckas lura finansindustrin och investerare genom att visa upp en grandios och lyxig fasad. Ju längre vi kommer in i historien desto mer börjar en annan bild av Sorokin att framträda än den hon själv vill göra gällande.
Julia Garner spelar rollen med bravur för balansgången mellan älskvärd, mystisk och manipulativ antihjälte är inte lätt. Jag vill till och med påstå att hon stjäl (!) hela showen med sin rollprestation. Gillar du den samtida dokumentären Tindersvindlaren (även den på Netflix) är Inventing Anna definitivt något för dig.
2. Äventyr på hopplöshetens isvidder
Jag är ett stort fan av äventyr. Kanske inte så mycket i verkliga livet men att sitta i hemmets trygga vrå och läsa böcker, titta på dokumentärer och filmer som avhandlar diverse strapatser är otroligt spännande. Regissören Peter Flinths episka film, Against the Ice (2022) på Netflix bygger på den danske kapten Ejnar Mikkelsens bok med samma namn och handlar om hans och hans kamrats farofyllda strapatser på Grönlandsisen 1909. Danskarna ville nämligen motbevisa för omvärlden (och deras värsta konkurrenter, amerikanarna) att Grönland var två landmassor.
Mikkelsen (Nikolaj Coster-Waldau, tillika manusförfattare) och hans kamrat Iver Iversen (Joe Cole) bröt sig därför ur sin expeditionsgrupp och gav sig i väg med varsitt slädekipage och filmen visar deras farofyllda resa över Grönlandsisarna där hunger, kyla och utmattning var deras värsta fiender.
Den här isländsk-danska samproduktionen är en fantastisk, spännande och otäck skildring av den otroliga resan de båda männen gjorde och är i samma kaliber som exempelvis den norska filmen Kon-Tiki (2012) och HBO-serien, The Terror (2018-2021) som även de har den gemensamma faktorn att elementen spelar huvudroll.
3. Vad väljer du att tro på?
Dagens avslutande tips blir således HBO-dokumentären After Truth: Disinformation and the Cost of Fake news från 2020 som undersöker bland annat konspirationsteorier och fenomenet fake news. Stämningen i dokumentären är tät och suggestiv och får oss verkligen att verkligen vilja ifrågasätta sanningshalten i det vi ser och sprider vidare.
Varför väljer jag då att avsluta dagens krönika med den här dokumentären?
Efter Rysslands invasion av Ukraina ser vi det proryska propagandaetablissemanget publicera gamla reportagebilder och falska filmsekvenser för att lura oss och svänga opinionen samtidigt som mobilfilmade sekvenser inifrån de belägrade städerna blir det nya svarta – alltmedan både lokala och utländska journalister desperat söker sanningen om vad som egentligen händer.
I skrivande stund kan det då verkligen vara på sin plats att källkritiskt granska vad vi ser och framförallt sprider vidare på sociala plattformar.