Virgil Caine på export till London

Stephen Conroy, eller Virgil Caine, som han kallar sig som fotograf har antagits med ett verk till världens äldsta fotoutställning i London.

Stephen Conroy.

Stephen Conroy.

Foto: Anders Steiner

Konst2015-08-25 10:00

Nämligen "The Royal Photographic Society International Print Exhibition 158".

Utställningen har arrangerats årligen i England sedan mitten av 1800-talet. I år öppnar den portarna för 158:e gången i ordningen (precis som namnet avslöjar).

– Jag kan tänka mig att det varit något enstaka uppehåll under krigsåren, men i övrigt har utställningen arrangerats varje år, säger Stephen Conroy.

Fotografer från hela världen har skickat in bidrag till utställningen som efter två gallringsprocesser kommer att innehålla 100 bilder.

– I ett första skede skickades cirka 5 000 fotografier in digitalt. Sedan valde en jury ut 400 av dessa bilder för fortsatt tävlan.

Av dessa kom alltså slutligen endast 100 med på utställningen.

– Jag skickade in fyra bilder och fick med en, berättar Stephen.

– Det känns stort och jätteroligt såklart!

Sedan slutet av 2012 arbetar Stephen Conroy – som vanligtvis växlar mellan att måla och att fotografera – med så kallad våtplåtsteknik, en tidskrävande fotograferingsmetod från fotografiets barndom.

Kameran är en storformatskamera från 1930-talet, en B&J från Chicago. Och porträttobjektivet han använder är från 1920-talet.

Redan har Virgil Caines verk visats på såväl Liljevalchs vårsalong som på Fotografiska i Stockholm.

Och nu väntar alltså England.

Bakom varje bild ligger flera timmars arbete.

Motiven är ofta porträtt framför mystiska och intresseväckande landskap.

Bilderna tas som regel i Stephen Conroys ateljé i Lofta.

Så här sa Stephen när vi hälsade på honom i ateljén för snart två år sedan:

– Det är svårt att utmärka sig som fotograf i dag, den saken är klar. Men jag tar den utmaningen. Jag tycker det är kul.

– Tekniken är inte min egen men motivmässigt hoppas jag på att kunna utveckla min egen stil.

Det är nog bara att konstatera att han har lyckats väl med sin förutsättning.

Utställningen får vernissage i London den 8 oktober och så småningom vandrar den vidare genom norra England för att sex månader efter premiären återvända till London där den avslutas våren 2016.

Våtplåtsteknik

Våtplåtsteknik uppfanns i England 1851 av Fredrick Scott Archer (1813–1857) där han publicerade en beskrivning av tekniken i ”The Chemist”. Tekniken var tänkt som ett alternativ till ”daguerreotypi” och var vanlig fram till slutet på 1800-talet. Ambrotyp-processen (från det grekiska ”ambrotos” som betyder odödlig) uppfanns av fotografen och uppfinnaren James Ambrose Cutting (1814–1867) år 1854. En ambrotyp är ett tunt, eller underexponerat, kollodiumnegativ på glas. När den har ett svart bakstycke omvandlas den till ett positiv. I dag kan man använda svart glas, detta heter ”BGA” (Black Glass Ambrotype).

Mer information

Här kan du hitta mer information om organisationen Royal Photographic Society och utställningen "The Royal Photographic Society International Print Exhibition": http://www.rps.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!