2015 vann de första pris i snöskulpturtävlingen i Kiruna (en tävling som arrangeras i samband med den årligen återkommande Snöfestivalen). I fjol gestaltade de Leda och svanen, från den grekiska mytologin. I år är temat bibliskt.
Konstnärskollegorna Ekman och Ekube, båda bosatta i Västervik, har den senaste veckan haft chans att vänja kroppen och knoppen vid bitande vinterkyla.
Om lite drygt en vecka ger dig sig norrut, till Kiruna, där kylan är ännu bistrare.
Tillsammans ska de tävla mot andra konstnärspar (alla arbetar i par eller lag) från olika delar av Europa.
Skulpterandet kommer att pågå i Kiruna stadspark inför publik mellan den 27-31 januari.
– Vi har tre och ett halvt dygn på oss att färdigställa konstverket och man arbetar ungefär 12 timmar per dag, berättar Ermias.
I fjol var kylan extrem. Termometern visade minus 35 grader när det var som värst.
– Då tyckte till och med Kirunaborna att det var exceptionellt kallt. De tyckte lite synd om oss, säger Benny och skrattar.
Hur förhållandena blir i år återstår att se.
Fjolårets erfarenheter har i alla händelser inte haft någon avskräckande effekt, vare sig på Ermias eller Benny.
Snöblocket de kommer att få till sitt förfogande är 27 kubikmeter stort (tre meter högt, tre meter brett och tre meter djupt) och det gäller att utnyttja så mycket av blocket som man bara kan. Det är en av flera kriterier som juryn lägger vikt vid.
– Det är kompakt snö. Slår man näven mot snön gör det ordentligt ont, poängterar Benny.
– Det knepigaste är att bestämma sig för var man börjar karva någonstans. Sedan är det bara att jobba på, och undvika att göra misstag.
– Om man ändå gör ett misstag gäller det att använda sig av det och tänka om lite grand, fyller Ermias i.
För Ermias del är det nu andra gången han arbetar med snö som konstnärligt material. Och en lärdom han tagit med sig från förra året är att undvika att bygga på med snö i efterhand.
– Gör man det blir snön isig, och då blir den ännu svårare att arbeta med.
Berätta något om den skulptur ni ska skapa i år.
– ”One big hug” kallar vi den. Skulpturen föreställer Eva, ormen och kunskapens frukt, äpplet (från den bibliska skapelseberättelsen). Inledningsvis hade vi inte alls tänkt oss ett bibliskt tema. De första skisserna föreställde bara en kvinna och en orm.
– Men när vi lade till äpplet, lika stort som kvinnan själv, tillförde det ytterligare en dimension. Kvinnan ter sig liten. Äpplet skapar något av en Alice i Underlandet-känsla, säger Ermias Ekube.