Lars Palm skapar bilder av bilder

Palmer, parasoller, ornamentrik arkitektur, sandslott och småländsk granskog.I dag öppnar en utställning med konstnären Lars Palm, från Växjö, i Västerviks konsthall.

Kopparstick av Lars Palm.

Kopparstick av Lars Palm.

Foto: Karin Hertz

Konst2015-03-07 10:00

Själv beskriver han sin bildvärld som konstruerad och symbolladdad. Med ett slags metaperspektiv.

– Jag skapar bilder av bilder, säger han.

Motiven är ofta sprungna ur motiv han sett och fascinerats av som barn, men även som vuxen.

Det kan vara bilder från exotiska platser ur en resekatalog, bilder som pryder ett turkiskt cigarettpaket eller en förpackning dadlar. Minnesbilder av vackra gamla byggnader han studerat från spårvagnen (Lars är uppvuxen i Göteborg). Ja, och så vidare.

Lars Palms bilder föreställer "det där andra". Det som finns någon annanstans.

Men det är inte någon dröm- eller fantasivärld han skapar. Han vill hellre – kort och gott – beskriva sin konst som en konstruerad bildvärld.

Det där andra, det exotiska, får dock ofta sällskap av något välbekant inslag. Det behövs kontraster, något som kärvar och skaver lite grand, tycker han.

Därför är det inte ovanligt att en eller flera småländska granar nästlat sig in bland palmer och sandslott.

Lars Palm ägnar sig åt både grafik och måleri. De grafiska verken skapar han främst med hjälp av kopparstick, en tidskrävande teknik som av allt att döma utvecklades redan på 1400-talet.

– Det finns faktiskt ingen modern digital teknik som kan mäta sig med den när det kommer till volym, djup och skärpa, menar han.

Det är en mödosam process som står i bjärt kontrast till dagens effektivitetsivrande samhälle.

– Men jag har absolut inget emot den tekniska utvecklingen. Tvärtom, betonar Lars Palm.

De svartvita kopparsticken har ofta försetts med något inslag av färg. Kontraster eller något slags störningsmoment, om man så vill, är genomgående viktigt för Lars Palm.

Man kan nyfiket undra om han reser mycket. Just med tanke på de bilder han skapar som för tankarna till orienten och andra för oss nordbor fjärran bygder.

– Ja, jag reser en del. Men inte till de platser jag inspirerats av genom de bilder jag sett. Jag kommer att resa även dit. Men den dag jag gör det kommer det här projektet att avslutas för då kan jag ju inte längre konstruera mina egna bilder, när jag sett dessa miljöer i verkligheten, menar han.

Utställningen öppnar i dag, lördag, och pågår till och med den 22 mars.

Lars Palm ställer ut i Västerviks konsthall.
Lars Palm ställer ut i Västerviks konsthall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!