Födelsegrottan har fått gestalt i Marieborgskyrkan

I så gott som alla svenska kyrkor plockas en julkrubba fram i advent. Marieborgskyrkan i Västervik kan stoltsera med en lite ovanlig krubba i år.Det är konstnären T. Mikhael som skapat en julgrotta istället för ett stall.

Foto: Ola Axman

Konst2012-12-14 11:00

I Mellanöstern tänker man sig ju att det var i en grotta Jesus föddes för drygt 2000 år sedan.

– I västvärlden har man gjort en annan tolkning, anpassad till en annan kultur, menar Eva Cudmore, pastor i Marieborgskyrkan.

I Sverige och i många fler länder föreställer man sig ju att Maria och Josef sökte skydd i ett stall vid tiden för Jesu födelse.

– Men att det var i en grotta är egentligen mer sannolikt. I staden Betlehem, som ligger i ett bergslandskap, finns en specifik plats, den så kallade "Födelsegrottan", som enligt traditionen ska vara den där födelsen tilldrog sig. Det är ett stort turistmål, säger Eva Cudmore.

T. Mikhael, som har rötterna i Irak och Syrien, berättar att han på kvällstid haft möjlighet att jobba med skulpturen i Johannesgårdens källare.

Det tog tre kvällar och nätter bara att färga pappret som har använts till att skapa grottan, förklarar han.

Idén att forma en grotta till årets julkrubba var hans egen. Och nu står den – cirka en gånger en meter stor – framme vid kyrkans altare.

– Genom det här initiativet kan vi få upp ögonen för en nygammal tradition. Och vi får bekanta oss med traditioner från andra länder, vilket är lärorikt och intressant, tycker Eva Cudmore.

Julkrubban

En julkrubba är en avbildning av stallet i Betlehem med oxar och åsnor, ibland även med omgivande landskap, samt med figurer som föreställer Maria, Josef, herdar och änglar, heliga tre konungar med följen samt Jesusbarnet i sin krubba.

Den första kända julkrubban presenterades 1223 av Franciskus av Assisi i byn Greccio i mellersta Italien, men redan på 300-talet dyrkades själva "urkrubban" i form av några brädbitar som relik i kyrkan Santa Maria Maggiore i Rom, där de alltjämt kan beskådas (palestinska stallkrubbor gjordes dock på Jesu tid inte av trä utan var murade av lera).

Som en speciell konstart har julkrubborna särskilt odlats i Italien, där man under 1700-talet åstadkom överdådiga skapelser av detta slag.

I Sverige introducerades julkrubborna i katolska kretsar (första gången i Stockholm 1803) och betraktades länge som typiskt katolska.

Under 1920-talet ställdes för första gången en julkrubba fram i en svensk kyrka, men redan 1906 hade Ersta diakonissanstalt efter tysk förebild arrangerat en sådan, och under 1930-talet fanns de i stockholmska församlingssalar.

Julkrubborna spreds sedan över Sverige som en ny kyrklig julsed.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!