Albin Wiberg målar i New York

Albin Wiberg är verksam som konstnär i Blackstad. Men befinner sig nu i New York och anledningen är ett hotellrum.

Nu. När Albin kom till hotellet nu ville han lugna ner rummet och jobba med struktur.

Nu. När Albin kom till hotellet nu ville han lugna ner rummet och jobba med struktur.

Foto: Privat

Konst2017-08-10 08:04

För 5 år sedan gjorde han en målning på ett hotell med konstnärlig profil. Han är nu där för att snygga till målningen.

Hur kommer det sig att du fick uppdraget?

– Som så ofta är det slumpen som styr. Den här gången hamnade jag på en Luciafest i New York, där värden var svenskättling. Vi började prata och det visade sig att han var manager för ett hotell på Manhattan som bjöd in konstnärer från hela världen att måla och utsmycka hotellrummen. Bara något år senare var jag på plats.

Albin beskriver sin konst som abstrakt expressionism. Han jobbar gärna i stora format, med robusta byggmaterial som lack, spackel, papp och takmassa. När han började måla på hotellrummet använde han en stor limborste och svart färg. Tanken med återbesöket var att han bara skulle snygga till det, men när han kom till rummet kände han direkt att han ville göra något nytt.

– När jag kände in rummet möblerat var det kanske lite mörkt och oroligt, så jag bestämde mig för att lugna ner det lite genom att måla över merparten i vitt och jobba med struktur och tecken i stället för färg.

Bakom målningen finns också en politisk tanke.

– Är man politiskt intresserad, som jag är, och befinner sig i USA är det svårt att bortse från det som händer här under Donald Trumps presidentskap.

Men det var inte i dagens USA han tog avstamp. Istället är hans utgångspunkt den svenska emigrationsvågen under mitten av 1800-talet, då 1,2 miljoner svenskar kom till USA som invandrare.

– Målningen är en uppmaning om att visa empati och vara human, säger han.

Hotellet har också en utställningslokal, dit Albin är bokad för att ordna en utställning i vår.

Sin inspiration hämtar han från vardagen.

– Allt som händer och sker och som jag tar in filtreras och kommer ut i form av den konst jag gör.

Han inspireras också av andra konstnärer, exempelvis Antoni Tàpies, Robert Motherwell, Cy Twombly och Frans Kline.

Till hösten blir det tillfälle att återkomma till Albin, för då arbetar han med det nya projektet Blackstad in residence. Det är ett treårigt konstprojekt där nationella och internationella konstnärer bjuds in till Blackstad för att inspireras och skapa under några veckor.

– Det är ett samarbete mellan mig och Blackstad bygdegårdsförening, med stöd från Sparbanksstiftelsen Tjustbygden. Först ut är Alexandra Wolkowicz, från New York. Det ska bli sjukt spännande att se och höra vad hon kommer att presentera på sin utställning i Blackstad bygdegård 2-3 september, säger Albin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!