Svensk keramiks grand old lady ställer ut

Konstnären Hertha Hillfon är 86 år och ständigt i arbete. I förra veckan öppnade hennes utställning "Minnenas vind" på Waldemarsudde. Samtidigt blickar hon framåt.

Konstnären Hertha Hillfon är aktuell med en stor retrospektiv utställning på Waldemarsudde i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Konstnären Hertha Hillfon är aktuell med en stor retrospektiv utställning på Waldemarsudde i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Foto:

Keramik2008-03-13 00:05
Form i centrum hette utställningen. Slöjdföreningen i Stockholm arrangerade och året var 1958. Det var första gången Hertha Hillfon visade sin keramik för allmänheten. Nu är hon 86 år och placerar sig bland de största i svensk keramisk konst. Sedan början av sin karriär har Hertha Hillfon rört om bland begreppen och utforskat gränsen mellan konst och hantverk. I den stora retrospektiva utställningen på Waldemarsudde i Stockholm samlar hon verk från hela sitt liv, och det som kommer sedan.- Det här är min dotter Maria med sitt första barn, säger hon och visar på en stor skulptur av en sittande kvinna i helfigur.- Här är min son Curre som slår på trummor. Har du sett den förut? Den står vid PUB på Drottninggatan. Vet du vem det här är? frågar hon klurigt.En ihålig korpsvart kvinnobyst står på ett lågt svart bord. Mellan två tomma puffärmar sticker ett fågelhuvud upp. Över näbben rinner ett söligt rött.- Det är jag när jag ska flyga och möta min man Gösta. Jag har tagit på läppstift. Han ska vara 19 och jag ska vara 17 och vi ska träffas i Florens. På ett fik som ligger mitt emot basilikan.Maken Gösta Hillfon gick bort 1995 men hon talar om sitt kommande möte med honom helt osentimentalt, som den mest självklara sak i världen. De gränser som gäller för oss andra verkar ha spelat ut sin roll för Hertha Hillfon.Att få henne att tala om hur hon arbetar är utsiktslöst. Hon har sin estetik klar för sig och ger sig ogärna in i definitioner.- Försök inte förklara. Bilderna har sitt eget språk. Den ena skulpturen talar till nästa skulptur, som orden i dikt. Det är strålningen från modellen som bestämmer vad det ska bli. Jag är bara ett verktyg för något som vill bli till, säger hon.Hon säger att det springer mycket folk ute i ateljén. Människor kommer från Kina, Japan och Ryssland och vill köpa eller ställa ut. Med åren tycker hon att det har blivit svårare att skiljas från verken, även de allra äldsta. "Röd katedral" heter en av hennes tidiga skapelser som nu går att se på Waldemarsudde. Konstruktionen är dryga halvmetern hög och består av rödlaserade lerstavar som fogats till varandra till ett luftigt, strävande torn.- Jag satt och rullade pinnar och så satte jag ihop dem så här. Jag hade inte lärt mig att dreja, säger hon.Fortfarande har Hertha Hillfon samma nära relation till sina allra första konstverk som till dem som nyss kommit ur brännugnen i verkstaden i Mälarhöjden.- Jag blir aldrig färdig, vill hela tiden göra sakerna bättre. Jag har aldrig varit så gammal och aldrig haft så många planer. Tänk om jag skulle göra den här igen, säger hon och dröjer vid det lilla röda tornet.- Men den skulle bli mycket större. Jag ska fira 100 med en katedral som klättrar hela vägen upp till himlen.
Personligt
Hertha HilfonBörjade sin konstnärliga bana på Edwin Ollers målarskola och fortsatte sin utbildning på Konstfack.Ställde ut första gången 1958 och hade sin första separatutställning året därpå.Invaldes som ledamot i Konstakademin 1971.Är mest känd för sina monumentala ansikten som gjorts både i keramik och brons. Har gjort mycket offentlig konst, bland annat den stora skulpturen av Astrid Lindgren utanför Barnboksmuseet i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!