Vi träffas på museet en solig måndag. De flesta museiinstitutioner håller sin publika verksamhet stängd på måndagar. Så även Kalmar Konstmuseum, men här råder full aktivitet ändå. Sommarutställningarna har just packats ihop och en ny utställning ska öppna.
”Ripsa Rhapsody” heter den och handlar om Ebba von Eckermann som hade internationella framgångar på 1950-60-talet med sina svenska ullvävar (läs mer i artikeln intill).
Joanna Sandell har i egentlig mening bara varit på plats i en dryg månad, även om hon smygstartade lite grand redan i våras.
Hon har tillträtt som chef efter några tumultartade år på museet. Hennes företrädare på posten, Bengt-Olof Johansson, tillsattes, sparkades och återanställdes igen.
Men det verkar inte skrämma Joanna Sandell.
Kalmar Konstmuseum drivs av den lokala konstföreningen, som för övrigt firar 100 år nästa år.
– Det är en engagerad huvudman och engagemang är bra, menar hon.
Hon tycker också att det är bra att styrelsen tagit beslut om att chefsposten har en tidsbegränsning på sex år.
– Det är bra att man plockar in folk med fräsch blick med jämna mellanrum. Dessutom gör nog tidsbegränsningen att man kan vara mer modig på posten. Man vågar mer, eftersom man inte ska stanna ”för alltid”.
Joanna Sandell har en bakgrund som journalist och curator och kommer närmast från en chefspost på Botkyrka konsthall.
Intresset för konst, eller snarare passionen för konst, är inget hon bär med sig sedan barndomen.
Faktum är att hon minns ganska exakt hur intresset uppstod.
I början av 90-talet jobbade hon som reporter på Sveriges Radio, ibland på hemmaplan och ibland skickades hon utomlands. 1994 bevakade hon till exempel Sydafrikas första fria val.
Under en av mellanperioderna i Sverige började hon att botanisera bland tidskrifter och böcker i radiohusets bibliotek – och fann en skatt; konstlektyr. Hon försjönk i mängder av tidningar och böcker och blev därigenom medveten om konstens kraft och styrka.
– Genom konsten kan svårbegripliga fenomen och händelser bli mer begripliga. Konsten når ut på ett sätt som kanske inte alltid politiken och inte heller journalistiken gör. Och konsten kan så att säga ”få vittring på” och uppmärksamma saker innan de händer. Konsten är ett öppet demokratiskt rum, säger hon.
Det nyfunna intresset gjorde att hon började läsa konstteori. Så småningom började hon ta uppdrag som utställningsproducent parallellt med arbetet som journalist. Men ganska snart blev arbetet med konsten hennes huvudsakliga fokus.
Joanna Sandell menar att konst ofta är ett urbant fenomen.
– För mig är det viktigt att undersöka hur konst blir viktigt också på landsbygden. Det finns faktiskt ganska stora likheter mellan förort och landsbygd just med svårigheten för konsten att ta plats på arenan. Det finns ett främlingskap inför konsten. Det här är frågor som intresserar mig mycket och som jag vill förvalta och arbeta med i Kalmar län, säger hon.
Själv är hon numera ölänning. I samband med flytten till länet förvärvade hon en gammal mjölkgård på ön.
Några kor har hon dock inte. Däremot hästar och höns.
Den första egna utställning hon kommer att producera på konstmuseet heter ”Den sista ölandshästen, med New horse cultures”. Den öppnar i slutet av november.
Och i vår öppnar en utställning som just nu går under arbetsnamnet ”Kon”.
Det blir en utställning med ett internationellt perspektiv, med deltagande konstnärer från olika delar av världen. Utställningens kärnfråga är: ”Vem har rätt att bruka jorden?”.
– Vi försöker få syn på hur det nya Sverige kan se ut.
Utöver landsbygdsperspektivet är just internationellt utbyte och globaliseringsfrågor viktiga områden för Kalmar Konstmuseums nya chef.
Bland annat är hon engagerad i den så kallade residensmodellen som är ett internationellt utbytesprogram för konstnärer. Även på Kalmar Konstmuseum kommer man att ta emot konstnärer från andra länder inom ramen för programmet.
– Vi behöver impulser och idéer utifrån. På så vis kan man växa, förändras och vitaliseras, säger Joanna Sandell.
Hon berättar att man just nu på museet spånar kring en kommande utställning på temat ”Att kolonisera Europa”.
– Det finns väldigt mycket influenser av europeisk och västerländsk kultur i de afrikanska länderna men inte vice versa.