Från ett av husen på Gamleby folkhögskola strömmar toner från fiol, nyckelharpa, blockflöjt, munspel, gitarr och gamba (en slags fiol). I ring sitter 20 musiker från Uppsala i norr till Belgien i söder. Låten de spelar är en svängig polska. Den här veckan är det avslutning på distanskursen i folkmusik som startade i höstas.
– Söktrycket till den fasta kursen som vi hade kört i sex år minskade. Därför startade vi en kurs på distans. Det var många som sökte, över 60 stycken, till de 20 platserna. Till nästa läsår kommer vi därför att starta en terminskurs plus den här som är på ett år, säger Pelle Björnlert, lärare och riksspelman.
Under året har kursdeltagarna träffats fyra gånger och däremellan fått uppgifter via en lärplattform.
– Fokus ligger på att deltagarna ska utveckla sitt musicerande och kursens inriktning är spel till dans.
En av aktiviteterna under veckan är att spela inför publik. På torsdagen är det nämligen folkmusikcafé i Skyttepaviljongen, Gamleby folkpark. Det börjar med en workshop där besökarna får testa stegen i vals, hambo och schottis under ledning av en danspedagog. Sedan drar folkmusikerna igång spelar kvällen lång.
– För mig har det här varit en möjlighet att utveckla mitt spelande. Jag skulle inte ha kunnat gå en vanlig kurs. Distans har varit perfekt, säger Vivi-Anne Nilsson från Västervik.
Karin Oswald, bosatt i Uppsala håller med. Hon såg kursen som en chans att få kontakt med andra folkmusiker. Att spela till dans är för henne som en ömsesidig magi.