På tisdagkvällen gästade hon Västervik och Visbiblioteket där hon berättade om sitt författarskap och sin andra roman.
– Den första boken skrev jag på i tio år, det tog också tid att få den utgiven men sedan har det gått bra. Den har översatts till flera språk och bland annat blivit rekommenderad i Oprah Winfreys bokklubb. Det var väldigt coolt.
Även "den andra kvinnan" tog lång tid att skriva, den började hon på långt innan den första var utgiven.
– Det var skönt att ha en ny påbörjad när den första kom ut, tycker hon.
"Den andra kvinnan" handlar om en ung kvinna som arbetar i en servering på sjukhuset i Norrköping, men ser sig främst som författare. På sjukhuset inleder hon ett förhållande med en gift läkare.
Therese Bohman kommer från Kolmården utanför Norrköping men bor sedan länge i Stockholm där hon arbetar som kulturskribent på bland annat Expressen och tidningen Vi.
Titeln "Den andra kvinnan" anspelar inte bara på älskarinnerollen utan också på kvinnans förhållande till sin omvärld, hon ser sig själv som avvikande och annorlunda.
– Många undrar om den är självbiografisk. Jag har inte haft något förhållande med en gift läkare men jag har haft precis samma jobb som kvinnan i boken har när jag var yngre. Det var då jag började skriva på boken, jag skrev ner massor om hur det var på jobbet, olika situationer, vad jag tänkte och kände.
Hon menar att berättelsen handlar mycket om ensamhet och att inte känna sig självklar i de sammanhang där man ingår.
– Det är ganska lätt att hitta på händelser men svårare att beskriva påhittade känslor. Jag har känt alla känslor jag beskriver i boken och jag har gjort samma klassresa som kvinnan gör i min roman.
Författaren beskriver sin roman inte bara som en kärleksroman utan lika mycket en idéroman om konsten och litteraturen och en roman om klass. Staden Norrköping har också en huvudroll i boken.
– Kvinnan vill göra något mer än det hon gör i sitt liv i Norrköping. Hon tänker att "man får se till att någonting händer i en så här tråkig stad" och inleder förhållandet med den gifte läkaren. Det handlar också om klassresenärens ambivalens över sin egen klassresa. Hon är kritisk mot den kultiverade medelklass som hon också vill befinna sig i.
– Jag har valt en ganska klyschig titel. "Den andra kvinnan" är ett slitet begrepp och hela upplägget är ganska klyschigt, som en Allersroman, säger Therese Bohman. Jag har kommit på att jag gillar klyschor. Det var genom banala kärleksnoveller som jag hittade till litteraturen, jag kommer inte från ett kulturellt hem.
Sedan ett par år bloggar Therese Bohman på bloggen Skönhetskabinettet, tillsammans med fyra andra unga kvinnor. Här handlar det om skönhet och estetik, i ganska vid bemärkelse.
– I bloggen har jag möjlighet att skriva lite friare, det är mer okomplicerat än att skriva en roman. Även om vi har ganska ambitiösa inlägg är det mycket mer direkt skrivande, det är mer i ögonblickets ingivelse.
Skönhet och estetik är viktigt för henne:
– Jag har alltid tyckt om det som är vackert.
Therese Bohman har fått flera prestigefyllda författarpris, bland annat av Samfundet De Nio, och var 2014 nominerad till tidningen Vi:s litteraturpris.