Att tävla i film är ungefär lika befängt som att tävla i musik. Men jag är ändå barnsligt förtjust i guldbaggar, Oscarsstatyetter och alla andra priser som ger filmer och filmskapare chansen att synas och glänsa lite extra.
Så här års är det dessutom högsäsong för den sortens filmer som drar till sig många nomineringar. De har haft premiär i USA mellan Thanksgiving och jul, och nu kan den svenska biopubliken välja och vraka bland finalisterna.
Man kan till exempel fortfarande se Glenn Close som författarhustru på Nobelfest i ”The wife”. Det är utsökt skådespeleri med många små, små nyanser. Close vann en Golden globe och en Oscar är hon också väl värd.
Christian Bale, mest känd som Batman, förvandlar sig till oigenkännlighet i ”Vice”. Rollen som förre vicepresidenten Dick Cheney gav även Bale en Golden globe (och han tackade Satan för inspirationen). ”Vice” är rolig och skrämmande nutidshistoria, och borde leda till att verklighetens Dick Cheney åtalas för brott mot mänskligheten.
Bale är bra, men ännu bättre är Viggo Mortensen för ”Green book”. Även han har genomgått en förvandling, från Aragorn i ”Sagan om ringen” till den lönnfeta och smårasistiska dörrvakten Tony Lip som blir chaufför åt en svart pianist på turné i den amerikanska södern.
”Green book” är en helt ljuvlig berättelse, ett skolboksexempel på hur man gör en solid feelgoodfilm som skänker skön underhållning samtidigt som den sätter de korttänkta, inskränkta och fördomsfulla på plats.
Värt att nämna är också att filmen handlar om verkliga personer. Verklighetens Tony Lip kan man se i en biroll i Scorseses ”Maffiabröder” (1990).
Jag hoppas på ”Green book”, men mest hoppas jag förstås att Ludwig Göransson från Linköping vinner en Oscar för sitt innovativa soundtrack till ”Black panther”.
Någon Oscar för bästa utländska film kan inte Sverige få, eftersom ”Gräns” slogs ut på ett tidigt stadium. Kanske queer-sex mellan troll blev lite för utmanande för den amerikanska publiken?
Men på måndag torde ”Gräns” ligga bra till på Guldbaggegalan. Eva Melander får troligen baggen för bästa kvinnliga huvudroll. Jag håller nog ändå tummarna för Alba August som jag tyckte var alldeles lysande i ”Unga Astrid”.
På den manliga sidan är tre av fyra nominerade amatörer. Norrköpingsborna Joakim Sällquist och Sebastian Ljungblad som spelar kriminella östgötar i ”Goliat” tävlar mot självaste Mikael Persbrandt. Det låter ju som en kamp melllan David och ... eh, Goliat, men Sällquist och Ljungblad är verkligen hundra procent trovärdiga i sina roller. Att de lyckas beror rimligtvis till viss del på ”Goliats” regissör, Peter Grönlund. Han om någon vore värd en guldbagge för bästa regi – men i den kategorin är han inte ens nominerad.