Humor är subjektivt. Vad en person upplever som stötande är den andres magskratt, något som slår an en smilnerv i den tredje ekar tomt i den fjärde – och så vidare.
En muslim, en jude, en kristen och ett liberalt kommunalråd går in i ett mötesrum. De fyra männen är till en början oense men når till slut gemensam förståelse i den universella sanningen att kvinnor är tokiga.
Scenen ovan utspelar sig i ”Lyrro – in och utvandrarna”, Peter Dalles samtidsbetraktelse som anländer 24 år efter ”Yrrol”, och den ekar tomt. Det gör även resten av de löst sammanhängande sekvenserna i filmen, som försöker säga . . . ja, någonting.
”Lyrro” tar avstamp i The Big Bang – den stora smällen som, beroende på vem som tillfrågas, var startpunkten för alltings existens. Sedan kommer människan i sina olika upplagor. Med homo sapiens kommer språket och förmågan till abstrakt tänkande. En grottmänniska avbildar en penis på en stenvägg. Väldigt många år senare slaknar en killes stånd när han konfronteras med att han ljög om att vara feminist för att få ligga lite. Människan kämpar på.
Kanske är det undertitelns ut- och invandrare som skiner det ljus som ska få filmens osynliga bläck att träda fram?
Ett par lämnar Nordafrika för att ta sig till en mytomspunnen och magisk plats: Södertälje. Där, sägs det, ska alla ha ett jobb och tilldelas en bostad, och de som har det illa ställt kan bara gå till banken och få pengar.
Men väl på plats visar det sig att bostadsförmedlingen är stängd, banken har blivit kontantfri och tiggarna som inte skulle finnas går och dricker brödig Taittinger när dagens skramlande är genomfört.
Är det roligt? Tragiskt?
Det ekar mest tomt.
Ett annat par lämnar Sverige för att dricka ur ungdomens källa på Aruba. Men de astrologiska vibrationsterapierna och surfningen hjälper inte mot åldrandet. De sitter – vittrande, sönderbrända och nytatuerade – vid havet och ser yngre förmågor leva det liv de en gång hade.
Skratten uteblir.
Tre rasister sitter i en källare och smider planer. De verkar inte vara jätteintelligenta. En av dem vet inte i vilken ände en ölburk öppnas.
Kanske är det så att ”Lyrro” inte försöker säga någonting, att det bara ska vara en fin stund på bio och en paus från allt allvar. Men det så kallade Lorrygänget hade bättre poänger förr. (TT)