Dokumentär berättar om försvunnen jättestaty

En försvunnen jättestaty i trä med koppling till Thore Skogman och rekordsnabb inspelning av en tv-såpa. Hallstahammars försök att sätta kommunen på kartan under 90-talet har blivit stoff för en dokumentär i Bo Sjökvists regi. "Jätten från Hallstahammar" visas snart på SVT.

Jättestatyn Kalle Västman i Hallstahammar hann stå på torget i ett drygt decennium. Pressbild.

Jättestatyn Kalle Västman i Hallstahammar hann stå på torget i ett drygt decennium. Pressbild.

Foto: Sören Niklasson

Film2020-11-29 20:25

– Det började med att jag såg en bild på den här statyn, Kalle Västman, och det stod att den var borta. Jag gillar stora saker och när det blir så enormt stort så blir det nästan lite groteskt, då blir det väldigt roligt. Jag försökte ta reda på varför den inte fanns längre och trillade över motorsågskonstnären Sören Niklasson som är med i dokumentären, säger Bo Sjökvist.

Tolv meter hög

Statyn var gjord helt i trä och blev inklusive sockel över tolv meter hög där den stod placerad på torget i kommunen. När den restes 1992 så gick Hallstahammarborna man ur huse, något som även skildras i filmen. Bo Sjökvist, som tidigare gjort dokumentärer om Johnny Bode, apan Ola och Eddie Meduza har sökt upp personer som var med när det begav sig. Sören Niklasson var vägen in i historien.

– Han var skitförbannad på Hallstahammar när jag ringde, så jag började nysta och förstod att det var en del i en större grej som senare ledde till Hollyhammar och att allting hängde ihop. Det handlade helt enkelt om att rädda livhanken på en liten kommun med en enorm arbetslöshet.

I spåren av finanskris och nedläggning av industrier ville Hallstahammar på 1990-talet vända svårigheterna till något positivt. Kalle Västman-statyn baserades på Thore Skogmans låt "Kalle Västman från Västmanland" och senare en teaterföreställning med Skogman själv i titelrollen.

– Om du inte kommer från Västmanland så minns du förmodligen inte statyn av Kalle Västman, men då var den jättestor. Thore Skogman var ett geni på marknadsföring så varenda kaféprogram fick han vara med i och göra reklam för statyn. Men det är knappt att folk minns Hollyhammar och "Vänner och fiender" heller, säger Bo Sjökvist.

Hollyhammar var en satsning som avhandlas i "Jätten från Hallstahammar" där tv-såpan "Vänner och fiender" skulle spelas in snabbare än alla andra såpor, två avsnitt per dag, och sändas fem dagar i veckan på först TV3 och sedan Kanal 5. En stor satsning som efter ett par år lades ned då den var för kostsam. Bo Sjökvist kontaktar bland andra skådespelarna Louise Edlind och Eric Donell, som hade stora roller i serien och nu får återse de gamla inspelningslokalerna i Hallstahammar.

– Man måste komma ihåg att Hallstahammar är jättelitet och har varit en bruksort i eviga tider så bara att de vågade satsa så är rätt modigt. Det är innovativt tycker jag, säger Bo Sjökvist.

Förstörde skulpturen

Hollyhammar-satsningen var inte lika omstridd som Kalle Västman-statyn, som även omgärdas av en konspirationsteori om varför kommunen 2003 förstörde träskulpturen, efter bara drygt tio år.

– Det var ganska jobbigt det här för alla inblandade. Det är svårt att föreställa sig men det var oerhört mycket bråk i Hallstahammar. Varje dag stod det något i lokaltidningen och Sören och Thore och även kommunen fick ganska mycket hat. Det är en kulturskribent med i filmen som Thore Skogman skrev ett väldigt elakt brev till. Han var sårad över att bli kallad fulkulturell, han tyckte han gjorde kultur för folket och att det skulle vara roligt och glatt.

TT: Tror du att du kommer få svar på om konspirationsteorin kring statyn stämmer?

– Jag kan säga såhär, om det är någon som vet mer så får de gärna höra av sig.

"Jätten från Hallstahammar" visas på SVT1 den 4 december och strömmas på SVT Play.

Rättad: I en tidigare version av texten var det fel titel på dokumentären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!