Paul Leander-Engström skriver om Putin-eran

Paul Leander-Engström gjorde lumpen på Försvarets tolkskola. Han blev underrättelsetjänsteman på svenska ambassaden i Moskva. Det är från den tiden han bland annat hämtar stoftet till sina deckare som han skriver tillsammans med Camilla Grebe.

Författaremöte. Tobias Ahlstedt, Paul Leander-Engström och Niklas Wrångberg talade om sina nya böcker i Erik Hultgrens bokhandel på torsdagen.

Författaremöte. Tobias Ahlstedt, Paul Leander-Engström och Niklas Wrångberg talade om sina nya böcker i Erik Hultgrens bokhandel på torsdagen.

Foto: Karin Hertz

Bokprat2014-11-13 21:18

När onsdagsklubben i Erik Hultgrens bokhandel öppnade dörren på torsdagskvällen fanns tre författare på plats för att möta publiken.

Vi börjar med Paul Leander-Engström. Han inledde kvällens bokprat med att prata om situationen i Ryssland. Han har stor erfarenhet därifrån. Han kom dit direkt från tolkskolan och fick jobb som underrättelsetjänsteman på UD. Erfarenheterna därifrån blev avgörande för hans liv.

– Jag kunde det ryska namnet på vartenda vapen och sprang omkring och fotograferade i Moskva, berättar han.

Men han var på väg att stupa på vägen. Tiden på tolkskolan var tuff. Varje dag skulle eleverna lära sig 200 nya ord. Prov varje vecka. Det började illa men slutade lyckligt.

– Min lärare sa efter första provet: Ja det fanns ju andra ställen än tolkskolan att lära sig ryska på...

Leander-Engström blev kvar en tid i Ryssland. Det kalla kriget var fortfarande isande kallt. Så han återvände hem och började på Handelshögskolan i Stockholm och blev konsult. Några år senare, när det började töa i Ryssland och hans arbetsgivare förstod att han kunde ryska, flyttade han till Moskva för att göra affärer. Tillsammans med en god vän startade han en börsmäklarfirma och tjänade en förmögenhet. Om ni googlar på hans namn får ni veta att han köpte en villa i Djursholm för 33 miljoner för några år sedan.

– Vi var mycket lyckosamma. Vi kom in i rätt tid och lämnade vid rätt tidpunkt.

Erfarenheterna från den tiden berättar han om i debutromanen "Dirigenten från Sankt Petersburg". Boken har starka paralleller till oljebolaget Yuko och den kände oligarken Mikhail Chordorovsiki som burades in i fängelse när han våga utmana Putin och makten i Kreml.

– Vi gjorde affärer med honom. I början försökte han blåsa oss. Vi stämde honom och andra. Vi förlorade jämt. De betalade domarna...

Leadner-Engström trodde att det skulle vara en lätt match att skriva deckare. När han kom hem författade han ett 800 sidor tjockt manus. Men förlagen var kallsinniga. En dag fick hans vän Camilla Grebe läsa. Det blev början till omskrivningar och strykningar. 800 blev till med komfortabla 370 sidor.

Nu är nummer två av tre klar. Den heter "Handlaren från Omsk" och den tränger in i oljehandelns skumma värld. De två första utspelade sig i Moskva. Den tredje planerar författarparet att förlägga till London, oligarkernas nya tummelplats.

– Londongrad, skojar han.

Tanken är att de tre romanerna ska spegla Putin-eran i rysk nutidshistoria: från 2003 till 2012.

Tobias Ahlstedt och Niklas Wrångberg var de båda andra gästerna. Ahlstedt blev klar med sin barnbok "Spanare Spender" natten till torsdagen! Niklas Wrångberg har skrivit en bok om sitt eget liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!