Historien om Berlin

3 november 2010 00:00
Berlin är en småtrevlig världsstad och på samma gång ett stumt vittne till Europas historia. Det är här det sker, ögonblicken som förändrar vår värld. I Berlin är historien fortfarande levande. Var finns det så många monument över mänskliga övergrepp och krig, och befrielser från dessa? Men Berlin är förstås inte bara elände, utan mycket annat.

 

Författaren och journalisten Folke Schimanski, uppväxt i Berlin med en svensk mamma och en tysk pappa, har nu skrivit Berlins historia från början till i dag.

 

 

Berlin börjar som en liten medeltida stad vid floden Spree. Intill ligger en ö i floden med staden Kölln. Snart har de förenats och vuxit ut och utgör i dag en del av stadskärnan. Det gamla Kölln är museiön med bland annat Pergamonmuseet. Kvar från medeltiden finns Mariakyrkan inte långt från Alexanderplatz. Den började byggas på 1290-talet och klarade sig under andra världskrigets bombningar mot Berlin.

 

Under Preusserkungen Fredrik I blev Berlin kunglig residensstad. Han lät bygga stadsslottet i Berlin som under DDR-tiden ersattes av Palast der Republik, som i sin tur revs efter murens fall. 1871 blev Berlin huvudstad i det nya kejsardömet. Stadsborna beskrivs då som liberala och det blev en kamp om självständighet mellan överhögheten och de boende i Berlin.

 

 

Berlins moderna historia under 1900-talet är välkänd. Dekadens, hyperinflation, krig och en delad stad. Här får vi bakgrunder och förklaringar till hur det blev som det blev, vem som gjorde vad, och varför. Folke Schimanski uppehåller sig en hel del kring vetenskap, arkitektur och kultur och hur dessa påverkat historien men också påverkats av den.

 

Det är mycket intressant och ger svar på många frågor som man kanske har efter att ha besökt Berlin. Jag är dock inte helt nöjd med boken.

 

Den innehåller ett otal antal namn, årtal och platser som det blir svårt att hålla reda på. Författaren gör tidsmässiga hopp i sitt berättande som innebär att jag inte alltid vet var jag tidsmässigt befinner mig. Kanske hade det varit bättre att låta en del av innehållet bli sammanfattande avsnitt, eller där helheten mer förs fram än alla detaljer.

 

Det jag ser som en fördel är att jag kan åka till Berlin med boken som guide och säkert få ut betydligt mycket mer än vad jag får av att sträckläsa den hemma i soffan. Här finns oerhört mycket kunskap samlat om Berlin, men inte helt lätt att tillägna sig som läsare.

 

Och så saknar jag en bra karta där jag kan hitta de platser som nämns. Därför läser jag boken med en turistguidebok bredvid.

 

Ny bok
Folke Schimanski

 

Berlin - en stads historia

 

Historiska Media
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!