Alltför komplicerad intrig i Misstro

9 juni 2010 00:01
Ian Rankin är en uppskattad och framgångsrik skotsk författare som skrivit en rad uppmärksammade deckare om polisen John Rebus i Edinburgh. I sin senaste bok lät han honom gå i pension och har nu en ny polishjälte, Malcolm Fox.

 

 

Fox utreder inte mord utan är internutredare, det vill säga att han utreder anmälningar och misstankar mot andra poliser. Ett minst sagt impopulärt jobb i poliskåren, och fienderna är många.

 

Tyvärr blir jag lite besviken på den här boken, den första i en ny serie med Malcolm Fox i huvudrollen. Spänningen, samhällskritiken och berättarkonsten finns där, precis som förut, men intrigen är så invecklad att jag på slutet inte riktigt får grepp om orsak och verkan. Det blir till slut svårt att hänga med i de olika turerna med misstankar åt olika håll och vem som lurat vem.

 

 

Fox har precis avslutat ett fall där en polisutredare stängts av och nu ska åtalas, på grund av korruption. Nu får Fox i uppdrag att undersöka en av dennes kollegor. Samtidigt mördas Fox systers sambo, och Fox lägger sig i utredningen. Det får han inte göra.

 

Boken har deckarens alla ingredienser och visst är det spännande men det den framför allt kräver av läsaren är att komma ihåg mängder av namn och detaljer, vilket naturligtvis inte går i längden.

 

Ny bok
Ian Rankin

 

Misstro

 

Minotaur förlag
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!