Vem vet något om Holms varv?

Eva Berglund Thörnblom på Sjöhistoriska museet ska skriva en bok om Tore Holms Yachtvarv i Gamleby. Hon vill gärna träffa personer som vet något om varvet, och kanske även har bilder att dela med sig av.

Eva Berglund Thörnblom

Eva Berglund Thörnblom

Foto: Karolina Kristensson

Bok på gång2013-09-13 08:13

Initiativet till boken kommer från Bo Stenström, som hon skriver boken tillsammans med. Eva Berglund Thörnblom beskriver honom som en storseglare från Västerås och författare till boken ”Brittsol II, en skärgårdskryssares historia”.

Själv är hon är ”småseglare”, Gamlebyvän och fritidsbåtsintendent vid Sjöhistoriska museet.

Nu hoppas hon att många ska höra av sig till henne och berätta om sina minnen från varvet. Hon är också intresserad av sådant som bilder och annat material.

– Jag vet att en fotograf Palmborg kom ner till varvet ibland när det var något extra, men det vore naturligtvis fantastiskt om det finns privata bilder undangömda någonstans. Informanterna måste inte ha jobbat på varvet. Det räcker med att de har minnen av det och verksamheten där.

Läs mer i fredagens papperstidning!

Tore Holms Yachtvarv

Varvet startades av Knut Holm, runt år 1900.

Hans söner, Yngve och Tore, blev tidigt medarbetare vid varvet som konstruktörer. De kappseglade också med varvets båtar.

Tore läste till civilingenjör på KTH och blev den som signerade ritningarna, eftersom man då kunde ta mer betalt än om Yngve eller Knut ritade.

Med två guld, ett silver och tre brons på fem olympiader är Tore Holm dessutom en av Sveriges mest framgångsrika olympier någonsin.

I början av 1920-talet flyttade Yngve till Stockholm och blev varvschef på Hästholmsvarvet. Tore blev kvar i Gamleby och i början av 1930-talet tog han över varvsverksamheten från fadern. Han drev sedan varvet fram till 1967.

Källa: Riksarkivet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!