Folklig dans över många nationsgränser

Det var en tisdagskväll i folkdansens tecken på Mejeriet under tisdagskvällen. Hambo mötte dabka och Lennart mötte Khalil.

Uppvisning. Hallingebergs dansgille visade upp sex olika danser under tisdagskvällen. Valsen varvades med mazurkan och schottisen bytte av snoan.

Uppvisning. Hallingebergs dansgille visade upp sex olika danser under tisdagskvällen. Valsen varvades med mazurkan och schottisen bytte av snoan.

Foto: Nils Gruvebäck

Bjärt2015-10-06 21:42

Videon är inte längre tillgänglig

Föreningen Tillsammans och Hallingebergs Dansgille arrangerade ett musik- och dansevenemang där de olika dansgrupperna skulle presentera sina danser för varandra. Hallingebergs dansgille under ledning av Lennart Larsson började med att visa upp de sex olika grunddanserna inom den svenska folkdansen. Alla danser utom en är ursprungligen från något annat land än Sverige.

–Vi avslutar med att dansa den enda svenska dansen av grunddanserna, sade Lennart Larsson innan han och danslagskamraterna kastade sig ut i en fröjdig hambo.

Nästan alla som dansade i Hallingebergs dansgille bar någon form av folkdräkt och efter att dansuppvisningen var klar fick var och en presentera var dräkten kom ifrån. Förutom den traditionella Tjustdräkten bars dräkter från bland annat Norrbotten, Västmanland och Ydre.

Efter att dansgillet var klara tog gruppen Tillsammans över. De visade upp dabkan som är en traditionell dans främst i Palestina.

– Vi dansar varje lördag här på Mejeriet, säger Khalil Aburawa.

Efter att uppvisningarna var klara bjöds åskådarna på fika och efter det provade dansarna och åskådarna på de danser som dansats under uppvisningen.

– Jag har dansat lite svenska folkdanser tidigare. Jag är svensk medborgare och då ska man kunna det, säger Khalil Aburawa och skrattar.

För Lennart Larsson i Hallingebergs dansgille var det däremot första gången som han skulle prova på dabka.

– Det är ju inte samma typ av dans som jag är van vid men det kommer nog att gå bra tror jag.

Dansevenemanget var en del av S:t Lukasföreningen i Norra Kalmar läns höstprogram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!