Sorg i vissverige efter Hansi Schwarz bortgång

Visfestivalens förgrundsgestalt och visans förkämpe Hansi Schwarz gick bort natten till fredagen efter en längre tids sjukdom.Vad betydde han för visan? Och kan Visfestivalen leva vidare utan Hansi? Många ställer sig förmodligen den frågan.

Bestämd organisatör2013-01-12 13:07

– Det blir absolut en fortsättning på festivalen. Bolaget Visfestivalen AB som grundades av Hansi drivs vidare. Företaget är nära sammanflätat med Föreningen Visan som bildades 2005. Det är en ideell förening som bland annat har som målsättning att säkerställa en fortsättning av Visfestivalen i Västervik, säger Gun Karlsson, ordförande i Föreningen Visan och styrelsemedlem i Visfestivalen AB.

– Men på ett känslomässigt plan kommer det så klart att kännas väldigt konstigt att arrangera 2013 års festival utan Hansi.

– Det är stor sorg just nu.

Själv har Gun Karlsson varit engagerad i festivalen sedan 1981.

– Jag har många fantastiska visfestivalsminnen, säger hon.

– Hansi hade en förmåga att entusiasmera människor. Och hans egna engagemang smittade av sig på alla runt omkring.

Att så många år efter år har velat engagera sig ideellt i evenemanget är till stor del Hansis förtjänst, menar Gun Karlsson.

– När det gäller för- och efterarbetet är en handfull personer sysselsatta med festivalen. Men under själva festivalsdygnen jobbar vanligtvis ett 50-tal personer med allt som hör evenemanget till.

– Hansi har varit mån om att bädda för en fortsättning även efter sin bortgång. Visfestivalen är hans livsverk och vi som är engagerade ska göra allt vi kan för att festivalen ska leva vidare, säger Gun Karlsson.

Jack Vreeswijk är en av många artister som gärna återvänder till slottsruinen i Västervik varje sommar vecka 28.

– Jag tar aldrig för givet att jag ska få spela, men jag ser alltid till att hålla den veckan ren i kalendern i fall att, säger han.

– Jag har vuxit upp med Visfestivalen och med Hansi Schwarz. Som barn följde jag med farsan (Cornelis Vreeswijk, reds anm) när han spelade. Själv har jag haft glädjen att spela i slottsruinen säkert ett tiotal gånger.

– Visfestivalen har betytt mycket för min karriär. Och Hansi Schwarz har betytt mycket för mig personligen. Jag känner stor sorg i dag.

Har du något speciellt minne från festivalen att dela med dig av?

– Det finns så många. Men just nu minns jag speciellt när hela publiken förra året stämde upp till sång och sjöng "Ja må han leva" för Hansi som hade fyllt 70 år på våren.

– Jag tror egentligen inte att alla förstår vad Hansi, med sitt stora engagemang, har betytt för den svenska visan, säger Jack Vreeswijk.

Ingrid Hogman, lärare på Visskolan, har också uppträtt på festivalen – fyra gånger under årens lopp för att vara exakt – och på senare år har Visskolan och Visfestivalen haft ett nära samarbete.

– Många av mina elever har uppträtt i slottsruinen, några som ordinarie artister och andra som förband.

– Och de senaste två åren har vi arrangerat Visskolans visfestival som fått "tjuvstarta" den ordinarie festivalen, berättar hon.

– Hansi Schwarz har gjort oerhört mycket för visan. Det är en epok som går i graven nu. Det är så sorgesamt. Att axla rollen efter Hansi blir inte lätt för den eller dem som tar över.

– Hansi var en fantastisk organisatör. Han var också en bestämd herre som visste vad han ville, och han hade ordning på varje liten detalj runt evenemanget, säger Ingrid.

En annan som också påpekar just detta är den mångåriga vännen och visfestivalsveteranen Peter Lundblad.

– Hansi var ett organisatoriskt geni. Han var oerhört bestämd och visste vad han ville. Det enda problemet var möjligtvis att han hade svårt att delegera, säger Peter.

– Samtidigt var han en väldigt varmhjärtad person och kunde entusiasmera sitt "crew". Det har alltid varit väldigt roligt att vara med på festivalen. Det tror jag att såväl artister som personal och publik har upplevt.

– För oss visartister har Hansi på något sätt blivit navet i vissverige, och nu när han har gått bort sitter en eker lös, säger Peter Lundblad.

Visfestivalen

Evenemanget startade 1966 och arrangerades de första två åren av Mageliso Club (en grupp gymnasister i Västervik).

1968 tog Hansi Schwarz i samarbete med Lars Frosterud över ansvaret för Visfestivalen i Västervik.

Från 1978 höll Schwarz ensam i taktpinnen.

En lång rad artister har uppträtt på Visfestivalen under årens lopp. Särskilt starkt förknippade med arrangemanget är Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk som båda medverkade många gånger under festivalens första 20 år.

Lasse Tennander är i dag den artist som stått flest gånger på slottsruinens scen.

Sommaren 2012 arrangerades den 47:e upplagan av Visfestivalen med artister som bland andra Tomas Andersson Wij, Timbuktu, Patrik Isaksson, Anna-Lotta Larsson, Lars Demian, Johan Johansson och många fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!