Timmar av musikalisk berusning

7 januari 2011 00:00

Kär-lek gör människor lyckliga. Car-lek, det som artistfamiljen Carling bjuder på, drar åt samma håll. Skillnaden är att Carling-leken hela tiden är späckad av humor. Och det är inte alltid vad kärleken lyckas med.

Det var Trettondagsafton som allting hände, i Gränsö slotts nya konserthall, Magasinet. Där ligger scenen på ena långsidan och det är publikmässigt positivt. Alla har nära kontakt med scenen.

Och vad som hände var detta: Gunhild Carling med sitt Carling Big Band undfägnade oss med ett över två timmar proppfullt äventyr. Närmare 300 hade bänkat sig. Och efteråt (det tvekar jag inte ett ögonblick att påstå) gick alla därifrån, fyllda av de härligaste känslor.

Jazzvarieté är begreppet och visst är huvudspåret storbandsjazz med recept från det tidiga 1900-talets jättar som Louis Armstrong och Duke Ellington. Men ännu mer är eget material.

Många i Västervik minns nog Gunhild Carling från hennes besök hos Club Spisa för några år sedan. Då hade hon sex medspelare med sig. "Bigbandet" är mer än dubbelt så stort. Och med urproffs på alla instrument.

Familjen först: Både Gunhilds far, trumpetkungen Hans, och hennes mor, banjospecialisten Aina, är med i bandet, liksom syskonen Max, Ulf och Gerd.

Gerd pendlar mellan sin altsax och klaveret.

Max spelar både sax, klarinett och fiol. Och förutom att traktera sin trombon är Ulf föreställningens rena balansakrobat!

Genomgående är det just talangbredden som lyser. Ta till exempel Gunhild själv! Hon sjunger, dansar, spelar trumpet, trombon, säckpipa (!) och en medeltida föregångare till trumpeten.

Att hon spelar trumpet blev lite felformulerat. Det måste stå trumpeter! Som mest tre på samma gång!! För att tala om akrobatik alltså.

Att Gunhild Carling på senare tid blivit så allmänt känd hänger nog extra ihop med hennes roll som expertkommentator i TVs Dansbandskampen.

Apropå dans måste då detta fram om Gränsökvällen. Lindy Hop-truppen - Danskvartetten - blev en extra karamell. Även de fyra dansarna behärskar rent akrobatiska turer, hur trång scenen än verkar.

I kväll har de större utrymme för sina svängar, Malmö Konserthus!

Kära Carlingar: Glöm oss inte här i Västervik! Kom igen!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Text och foto: Rune Engelbrektson