Kampen mellan ont och gott tar plats på Österlen

En spökhistoria späckad med symbolik. Ungefär så beskriver Martin Laps, från Västervik, sin ungdomsroman "Skymningssång för de mörka rådarna".

Det är en fartfylld och underhållande saga, men med ett seriöst tema.

15 april 2013 11:15

– Jag ville skriva om främlingsfientlighet och rasism, säger han.

Och med sagans hjälp kan man sätta ord på saker som annars kan vara svåra att uttrycka och formulera, menar Martin Laps.

Berättelsen utspelar sig på en fiktiv ort, Lilla Stenby, på Österlen i Skåne.

Sedan några år tillbaka är det här Martin bor. Ja, inte i Lilla Stenby förstås. Men dock i den lilla byn Vik – ett fiskeläge strax utanför Kivik i Simrishamns kommun.

För att vara exakt gick flyttlasset från Stockholm till den skånska landsbygden för fem år sedan, 2008.

– Det var faktiskt väldigt nära att jag och min sambo köpte en lägenhet i Stockholm där vi arbetade då. Men vi blev övertalade av några vänner att åka ner till Österlen och titta på ett hus som de trodde skulle passa oss. Då hade vi bara varit där på semester några gånger.

– Det var en chansning, men vi slog till. Så här i efterhand kan man kanske tycka att det var lite naivt eftersom ingen av oss hade klart med jobb i trakten. Men det löste sig snabbt. Och en flytt var helt rätt. Vi fick vårt första barn i samma veva och då förändras ju plötsligt ens prioriteringar.

Men visst blev det tvära kast, poängterar Martin Laps.

– Från trängsel och stopp i tunnelbanan till att ligga och snigelköra bakom en traktor ..., säger han och skrattar.

Martin jobbar som musik- och SO-lärare på två skolor i kommunen. Han hinner även med att skriva både skönlitteratur och musik.

Hans första bok var "Knäknastarnas skatt" (från 2009). Boken behandlar Sveriges geografi och kan användas som läromedel för barn i mellanstadieåldern, men den kan också läsas som en saga rätt och slätt.

Handlingen kretsar kring den mystiske Tore Knäknast som tillsammans med bokens berättare hittar ett gömt brev under en skola. I brevet finns en ledtråd som slutligen ska leda fram till Knäknastarnas skatt. Huvudpersonerna far runt i Sverige i en röd luftballong på jakt efter skatten.

"Skymningssång för de mörka rådarna" är Martins första roman och den släpptes på Isaberg Förlag för bara ett par veckor sedan.

– Min intention var att skriva en modern saga. Jag ville alltså använda sagans form men låta handlingen utspela sig här och nu, förtydligar han.

Berättelsen utspelar sig under en veckas tid i slutet av ett sommarlov. Bästisarna Charlie och Melissa åker ner från Stockholm till Österlen för att hälsa på sin gemensamma kompis Jennifer.

Vid första anblicken verkar Lilla Stenby vara en verklig idyll. Men snart visar det sig att byns invånare är rädda. "I skymningen kommer de ut ur skogen ... vi kallar dem de andra", berättar Jennifers föräldrar den första kvällen vid middagsbordet.

Och så tar äventyret – den klassiska kampen mellan gott och ont – sin början.

Boken handlar i mångt och mycket om hur människors rädsla för det okända i värsta fall kan utvecklas till främlingsfientlighet och rasism.

– Det är något som inte bara vuxna, utan även barn och unga behöver reflektera över och diskutera.

– Jag tycker att magiska och övernaturliga inslag kan förstärka företeelser och problem som man vill belysa, och göra dem tydligare. Det är därför jag valt sagoformen.

"Vad är jag rädd för egentligen?" Den frågan är bra att ställa sig själv, menar Martin Laps.

– För att kunna bryta ett negativt tankemönster måste man först vara beredd att se sig själv och möta sina egna monster, säger han.

Martin Laps

Bor: Vik på Österlen

Familj: Ja, sambon Maria och barnen Aron och Selma.

Yrke: Lärare och författare

Lyssnar på: Det mesta som är bra enligt min högst personliga uppfattning. Det blir mycket soul och pop. Gammal såväl som ny musik.

Senast lästa bok: Barack Obamas "Min far hade en dröm" och "The Hobbit".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz