Tystnad röst har fått nytt liv

Elsie Ahlstedt är ett namn som gissningsvis klingar bekant för många som var unga på 1960- och 70-talet. I synnerhet för de jazzbitna.

Nu ger sonen Tobias Ahlstedt, i samarbete med Niklas Wrångberg och Position Förlag, ut en skiva med tidigare outgivet material.

8 januari 2013 16:26

– Det här är Elsies tredje skivsläpp. Men det sker tråkigt nog i hennes frånvaro på grund av en långt framskriden demens, säger Tobias.

Skivan som fått titeln "Till minne av en röst" innehåller åtta låtar inspelade i slutet av 60-talet.

Planen var att sångerskorna Elsie Ahlstedt och Monica Zetterlund skulle göra en inspelning tillsammans och flera av låtarna på skivan var tänkta att ingå i detta gemensamma projekt.

– Tyvärr uppstod missämja mellan dem och de gick skilda vägar, berättar Tobias Ahlstedt.

Idén att ge ut "Till minne av en röst" fick Tobias efter att ingående ha plöjt igenom tre klippalbum fulla av tidningsartiklar och fotografier med tillhörande noteringar som gav en tydlig bild av Elsies musikaliska karriär.

– Det var min pappa Leif som sammanställde materialet i album en gång i tiden, berättar han.

– Nu har jag själv blivit likadan och gör minnesalbum till mina barn. Det kan ju vara fantastiskt värdefullt för dem att ha så småningom.

Elsie Ahlstedt, som växte upp i Järvsö, utbildade sig till operasångerska i Stockholm och vid Lunds Musikkonservatorium, men kärleken till jazzen gjorde att hon så småningom bytte spår. Under tiden i Lund sjöng hon med Hacke Björkstens Orkester och under samma period mötte hon Monica Zetterlund.

Hon sjöng med många namnkunniga musiker på den svenska jazzhimlen. Arne Domerus och Putte Wickman, för att nämna några.

Efter en kortare sejour i Östersund flyttade familjen Ahlstedt till Västervik där Tobias pappa Leif fick anställning som stadsjurist.

Leif, som hade ett stort intresse för språk, översatte sångtexter till hustrun Elsie. Bland annat från franska till svenska.

Hon kom att släppa två singlar (1967 och 1973) under karriären som inledningsvis såg lovande ut.

Men efter en musiktävling i Monte Carlo där Elsie kom tvåa tog karriären slut, och det redan innan den riktigt hunnit börja.

– Hon fick i den vevan ett erbjudande om att spela in en schlager men proklamerade bestämt att: "Jag tar inte en schlager i min mun".

– I och med de orden satte hon mer eller mindre stopp för sin egen karriär. Många tyckte ju att hon var högmodig, säger Tobias.

I dag bor Elsie Ahlstedt i närheten av sonen, på ett vårdhem strax utanför Västervik. Hon sjunger inte längre.

– Men när jag spelade skivan för henne fick jag den första riktiga reaktionen på två år. Hon sjöng inte med, men hon log, och "hummade" lite grand. Somligt viftade hon bort som om hon inte tyckte om det och annat verkade hon gilla, säger han.

– "Till minne av en röst" är definitivt inte något vinstprojekt. Däremot vill jag dela med mig av materialet och låta fler få upptäcka eller återupptäcka den här fina rösten, säger Tobias Ahlstedt.

Musiken

Elsie Ahlstedt

"Till minne av en röst"

Position Förlag och Min Byrå

Digitalisering och mastring: Lasse Björn, SCL (Sveriges ljudmigreringscentrum)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz