Ny bok belyser klyftorna i landet

En nedsättande kommentar om landsbygden fick Anders Bockgård att se rött. Han blev så arg att han bestämde sig för att ge ut en bok.

15 juli 2015 09:16

Anders Bockgård är lantbrukare på Nämndemansgården i Skrickerum, norr om sjön Vindommen. Platsen ligger i ett gränsland; som en del av Småland, fast Östergötlands län, och Valdemarsviks kommun, men Tjust härad.

Gården har varit i släktens ägo i 20 generationer. Tyngdpunkten ligger på skogsbruket. Ett 30-tal dikor med kalvar håller landskapet öppet.

Trots att Anders Bockgård nyligen fyllt 65 har han inte trappat ner det minsta. Tvärtom.

Det är en minst sagt intensiv person som sitter mittemot mig i skuggan på verandan till gårdens gula mangårdsbyggnad. Anders Bockgård är engagerad i det mesta och var till exempel med om att dra i gång Tryserums friskola, när kommunen bestämde sig för att lägga ner.

För några år sedan skrev han en bok om Bo Jonsson Grip, sedan han själv länge letat efter just en sådan.

– Finns det ingen bok, får man skriva en, säger han.

Den nyaste i raden, "Kluvet land", har han inte skrivit ensam, även om det var tanken från början. Tiden räckte inte till. Men han ville göra något om klyftan mellan stad och land, en fråga som det märks att han funderar mycket över.

Det som fick honom att agera var ett uttalande från förre LO-ordföranden Stig Malm i en paneldebatt:

– Han sa att "det är någon som har suttit på en stubbe i skogen och tänkt ut det här". Väldigt nedsättande. Han sa fler saker, men det här var droppen, säger Anders Bockgård.

Boken är en antologi. Åtta författare skriver om skilda ämnen som kan kopplas till bokens tema. Flera av medförfattarna har han inte träffat, utan känner dem via sociala medier och vet att de kan skriva. Delvis har de fått fria händer, men det fanns några ämnen som han ville ha med: vargar, äganderätt, samer och djurskydd.

En av de medverkande är Staffan Danielsson (C). Bockgård beskriver hans kapitel som lite av en biografi, med fokus på striderna inom LRF och partiet.

– Det tycker många är väldigt intressant. Det och kapitlet om djurskyddet.

Anders Bockgård är själv politiskt engagerad och sitter Valdemarsviks fullmäktige för Landsbygdspartiet. Han säger att han var stridbar redan som tonåring. Eftersom han ger ut sina böcker på eget förlag, Tryserum Gårdar förlag, har han satsat en hel del pengar för att boken ska bli verklighet.

Varför gör du detta?

– Man ska försöka göra det man tycker är rätt. Då kan man känna att "jag gjorde vad jag kunde".

Ny bok

Medverkande i boken "Kluvet land" är Staffan Danielsson (självbiografiskt), Lars-Håkan Halldin (om SD), Annelie Sjöberg (feminism), Martin Moraeus (äganderätt), Åsa Nilsson Vallenberg (samer), Karl Danielsson (vargfrågan), Per-Ola Olsson (djurskydd) och Anders Bockgård (media).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!