Nu släpper han ny spänningsroman

På lördagen den 24 november är det release och boksignering på Erik Hultbergs bokhandel i Västervik, när Niklas Wrångberg släpper sin tredje spänningsroman i Sankta Gertrud-serien, Utstött.

Niklas Wrångberg har kontoret fullt av lådor med den nya boken som släpps den 24 november.

Niklas Wrångberg har kontoret fullt av lådor med den nya boken som släpps den 24 november.

Foto: Anna Persdotter

Litteratur2018-11-23 16:30

– Det är alltid kul. Först jobbar man länge med boken, sen väntar man länge och så är boken här. Då börjar den andra delen av jobbet, den att marknadsföra den och det är också jätteroligt!

De första två delarna, Sinnesslö och Rotlös, har köpts och lästs av fler än Niklas till att börja med drömde om och nu är planen att det ska bli fyra böcker som utspelar sig under ett års tid i Västervik. I de första böckerna handlar det om vinter och vår. Nu är det alltså dags för sommaren.

– Jag kunde tycka i huvudet att det skulle vara lättare att skriva en sommarbok om Västervik, men jag tycker inte att det var det.

Arbetet flöt ändå på bra, tycker Niklas, och han är glad att han hunnit färdigt i tid för att kunna släppa boken vid samma tidpunkt som de två tidigare böckerna de två föregående åren.

– Även i Utstött får man följa samma personer, som råkar ut för en massa saker. Den gemensamma tråden är Gertrudsvik, men alltså området, inte enbart mentalsjukhuset. Det stod i centrum i den första boken, men inte sedan.

– I det här fallet är det ett par som har byggt ett nytt hus. Hon blir ID-kapad och sexuellt trakasserad. Någon bryter sig in i huset. Att de bor precis intill den gamla sjukhuskyrkogården kan ha något med saken att göra... Eller också har det inte det...

Förutom historien om paret vid Gertrudsvik får vi även följa en tonårskille från Edsbruk och hans uppväxt, som sätter spår i nutid. Och en man hittas hängd i den nedlagda fabriken i Edsbruk. Det visar sig att han mördats med en spikpistol och på bröstet har han fått någonting inristat med en lödkolv.

– I de första delarna tittade jag tillbaks på 50-talet och 60-talet. Den här gången blir det tillbakablickar till 80-talet.

De första två böckerna har också släppts som ljud- och e-böcker och finns nu att lyssna på eller läsa på till exempel Storytel, något som gjort att de fått ännu större spridning.

– Jag har fått jättebra respons. Jag fick några siffror förra veckan och det är nästan fler som har laddat ner böckerna där än som köpt dem tidigare.

– Jag tycker själv att det känns lite konstigt, nästan lite overkligt, att lyssna på min egen bok inläst av en skådespelare!

När han skickade in sina bokomslag till ljudboksförlaget inför att böckerna skulle släppas tyckte de dessutom att de var så bra att han har fått i uppdrag att göra nya omslag till andra författare.

– Några av Kristina Larssons böcker ska släppas som ljudböcker och då ville de ha nya omslag till dem, så de fick jag göra.

Eftersom Niklas även jobbar i bokhandeln i Västervik får han ofta höra direkt vad som är bra och inte. Men mest har det varit positiva kommentarer.

– Det värsta är när någon kommer fram med en av mina böcker och frågar: "Är den här bra?". Då vet jag inte riktigt vad jag ska säga, man vill ju inte riktigt framhäva sig själv på det sättet, skrattar Niklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!