Musikaliska världar smälter samman

Folkmusik möter klassiskt när nyckelharpisten Emilia Amper och Camerata Nordica gästar Västervik. I flera musikstycken deltar även Kulturskolans stråkelever.

12 maj 2019 15:00

Sedan sex månader tillbaka är schweizaren Zéphyrin Rey-Bellet konstnärlig ledare för Camerata Nordica, Kalmar läns professionella kammarorkester med musiker från både Sverige och övriga Eruopa.

– Nu arbetar vi för att få in olika koncept i programmet och även framföra fler konserter än tidigare i Västervik. Musiken ska nå alla i Kalmar län, säger han.

Det som ligger närmast i tiden, 16 maj på Västerviks teater och konferens, är produktionen "Folkmusik möter klassiskt" med folkmusikern Emilia Amper som solist. Hon har fått flera utmärkelser, bland annat världsmästare i nyckelharpa och årets artist på Folk- och världsmusikgalan. Nu är Emilia Amper åter i Sverige efter en turné i USA. Camerata Nordica leds av Colin Scobie som är violinist i The Maxwell Quartet som spelar skotsk folkmusik.

Det blir premiär för Kulturskolans stråkelever att spela med Camerata Nordica och de har tränat tillsammans vid flera tillfällen. Under konserten spelar eleverna med i fyra av programmets musikstycken.

– Det är viktigt för unga att få möta och inspireras av musiker från hela Europa, säger Zéphyrin Rey-Bellet.

Att i en konsert där folkmusik och klassisk musik möts och samspelar är ett sätt att nå ut till en bredare publik.

– Ibland kan klassisk musik verka lite komplicerad och genom att ta in folkmusiken hoppas vi att kunna öppna dörren till människorna i regionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Westring

Ämnen du kan följa